Hallituksen koulutussäästöt kummastuttavat: ”Ensin säästetään ja vasta sitten uudistetaan sisältö”

12.10.2016 klo 09:34 Politiikka Samuli Rissanen

Kristillisdemokraattien kansanedustajat ovat huolissaan ammatillisen koulutuksen aloituspaikkojen vähenemisestä. KD-ryhmä peruisi omassa vaihtoehtobudjetissaan ammatilliseen koulutukseen kaavaillut 190 miljoonan euron säästöt kokonaan.

Kristillisdemokraattien kansanedustaja Antero Laukkanen ihmetteli hallituksen koulutussäästöjä koskeneessa eduskuntakeskustelussa sitä, miksi säästöt tehdään ensi vuonna ja vasta vuotta myöhemmin uudistetaan koulutuksen sisältö.

Hän epäili, että vuonna 2018 koulutuksesta on tarkoitus nipistää lisää.

– Nyt leikataan tämän verran, sitten tulee reformi, jossa rahoitusosuusjärjestelmä muuttuu, ja leikataan lisää. Siitä tässä on kysymys, Laukkanen arvioi.

– On vaara, että erityisesti nuorilla miehillä syrjäytymiskehitys saattaa kiihtyä siitä, että sitä toisen asteen oppilaitosta joutuu hakemaan yhä pitempien matkojen päästä ja kenties tulee jäätyä sinne kotikonnuille

Kristillisdemokraattisen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Peter Östman muistutti monien professorien, dosenttien ja tuoreen suomalaisen Nobel-palkinnon saajan tapaan ammatilliseen koulutukseen kohdistettujen rajujen säästöjen väärästä ajoituksesta. Ne ovat luvassa jo ensi vuodelle, vaikka reformilainsäädäntö tulee voimaan vasta vuoden 2018 alussa.

– Säästöjähän on mahdotonta tehdä hallitusti ja strategisesti kestävällä tavalla, kun reformin linjaukset eivät vielä ole tiedossa.

– Säästöt vaikuttavat heikentävästi myös työllisyystilanteeseen.

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah epäili, että kiireellisesti toteutetut leikkaukset johtavat harkitsemattomiin ja aluepoliittisesti vahingollisiin ratkaisuihin.

Essayah muistutti hallitusta, että tällä hetkellä Itä- ja Pohjois-Suomessa olevilla alle 16-vuotiailla nuorilla on jo nyt pisimmät välimatkat toisen asteen oppilaitoksiin. Hallitus pahentaa tilannetta, kun ammattillista koulutusta joudutaan keskittämään, toimipisteitä ajetaan alas ja välimatkat näihin toisen asteen oppilaitoksiin kasvavat.

– On vaara, että erityisesti nuorilla miehillä syrjäytymiskehitys saattaa kiihtyä siitä, että toisen asteen oppilaitosta joutuu hakemaan yhä pitempien matkojen päästä ja kenties tulee jäätyä kotikonnuille.

 

 

Ylös