”Lukeminen lisää empatiaa” – 16. Helsingin kirjamessut avautuvat torstaina

26.10.2016 klo 21:55 Kotimaa KD Lehti

Helsingin Kirjamessut järjestetään tämän viikon torstaista sunnuntaihin 27.–30. lokakuuta Messukeskuksessa. Yrityksiä on 315, kansainvälisiä kirjailijavieraita lähes 50 ja kirjasta kiinnostunutta kansaa mitä todennäköisimmin lähes 100 000.

Helsingin Kirjamessujen teemoina ovat tänä vuonna Pohjoismaiden kirjallisuus ja kulttuuri, Aikamme siirtolaiset ja Sivistys. Messuille tulee lähes 50 kansainvälistä kirjailijavierasta yhdeksästä eri maasta. Heistä valtaosa tulee Pohjoismaista. Messuilla uutuuskirjojaan esittelevät ja niistä keskustelevat lähes kaikki vahvan kirjavuoden kotimaiset kirjailijat.

Helsingin Kirjamessuille osallistuu 314 yritystä – kustantajia, kirjakauppoja, antikvariaatteja ja muita kirjallisuuteen liittyviä toimijoita. Pinta-alaltaan tapahtuma on muutama sata neliötä viimevuotista suurempi. Tänä vuonna antikvariaattialue on kasvanut hiukan, ja pieniä omakustanteisia kirjoja esitteleviä yrityksiä on omalla alueellaan entistä enemmän.

– Me suomalaiset tarvitsemme yhä enemmän kykyä ajatella empaattisesti. Niin poliitikot, yritysjohtajat kuin tavan tallaajat. Jopa parhaat myyjät ovat empaattisia – he osaava asettua toisen asemaan ja ymmärtävät heidän tarpeitaan. Empatiaa voi oppia, vaikkapa lukemalla kirjoja, kiteyttää ajatuksiaan ensimmäistä kertaa ohjelmasta vastaava Helsingin Kirjamessujen ohjelmajohtaja Jan Erola.

Messujen neljällätoista ohjelmapisteellä on 800 keskustelua, kirjaesittelyä, haastattelua ja seminaaria. Kirjailijoita, taiteilijoita, politiikkoja ja vaikuttajia on esiintymässä yli 1000.

– Kirjamessuilla on sivistys vahvasti läsnä. Siellä keskustellaan moniäänisesti ympärillämme vellovista aiheista, jotka tulevat esille kirjoissa. Tänä vuonna tuodaan esille siirtolaisuutta ja myös koulutusta, sillä nyt on kansakoulun 150-juhlavuosi. Yksi Helsingin Kirjamessujen parhaimmista anneista on ihmisten kohtaaminen ja empatia, jota tunnetaan toisia ihmisiä kohtaan.  Tunnelmaltaan tapahtuma on aivan ainutlaatuinen, Erola muistuttaa.

Ohjelmaan Erola on tuonut tänä vuonna lisää elokuva- ja teatteriteemaa sekä keskusteluja esimerkiksi talouskirjoista ja poliittisista kirjoista.

Messujen neljällätoista ohjelmapisteellä on 800 keskustelua, kirjaesittelyä, haastattelua ja seminaaria. Kirjailijoita, taiteilijoita, politiikkoja ja vaikuttajia on esiintymässä yli 1000. Lisäksi kirjailijat esiintyvät ja signeeraavat kirjojaan osastoilla.

Pohjoismaisen ohjelmakokonaisuuden pääteemoja ovat sananvapaus, monikulttuurisuus ja pienet kielet. Pohjoismaista kirjallisuutta ja kulttuuria esitellään lavaohjelmien lisäksi  Norden 2016 Pohjola -osastolla, jossa päivittäin esiintyy pohjoismaisia kirjailijoita.

Pohjoismaiden neuvoston kirjallisuuspalkintoehdokkaat keskustelevat kirjallisuudesta perjantaina 28.10. klo 16 Aino-lavalla. Palkinto jaetaan 1. marraskuuta Kööpenhaminassa. Messuilla tapaavat vuoden 2016 parhaiden pohjoismaisten kirjojen kirjoittajat, joihin lukeutuvat Linn UllmanGeir GulliksenSara Margrethe OskalSirpa Kähkönen, Sabine ForsblomCarina KarlssonSørine Steenholdt, Elisabet Kristin Jökulsdóttir ja Guðbergur Bergsson.

Messukeskus järjestää Helsingin Kirjamessut 16. kertaa Kirjakauppaliiton ja Suomen Kustannusyhdistyksen toimeksiannosta. Helsingin Kirjamessut on Suomen suurin kirja-alan tapahtuma ja valtakunnallisesti merkittävä kulttuurifoorumi. Helsingin Kirjamessujen yhteydessä on Antikvaariset Kirjamessut, jotka järjestetään yhteistyössä Suomen Antikvaariset Kirjakauppiaat ry:n ja Suomen Antikvariaattiyhdistyksen kanssa. Messuilla on myös postimerkkialue, jossa on Postimerkkimessut. Vuonna 2015 tapahtumassa vieraili 79 961 kävijää.
Samanaikaisesti kirjamessujen kanssa järjestetään Viini ja Ruoka -tapahtuma. Helsingin Kirjamessut avoinna to–pe 27.–28.10. klo 10–20 ja la–su 29.–30.10. klo 10–18. Pääsylippujen hinnat 16/10 e, kokoaikalippu 30/20 e. Liput ovelta tai ennakkoon Messukeskuksen verkkokaupasta.
Ylös