Mosulista pakenevia lapsia uhkaa humanitaarinen kriisi

30.10.2016 klo 12:20 Ulkomaat KD Lehti

– Oleellisinta on varmistaa, että erityisesti vammaisten ja pienten lasten kulkeminen mahdollistetaan, he ovat kriiseissä aina huonoimmassa asemassa, kertoo Fidan työntekijä Johanna Lindgren Erbilistä. Se sijaitsee 85 kilometrin päässä Mosulista.

Fidan Johanna Lindgren muistuttaa, että ihmiset ovat olleet Mosulissa kaksi vuotta kuin vankilassa.

– Ihmiset ovat kokeneet siellä valtavia julmuuksia, ja kaupungin infrastruktuuria on tuhottu. Jossain Mosulia ympäröivissä kylissä on käytetty kemiallisia aseita, ja niitä saatetaan käyttää myös tulevissa taistelussa.

Fida on käynnistänyt katastrofikeräyksen ja on valmiudessa Mosulin pakolaisten auttamiseksi. Apu kohdistetaan etenkin lapsiin.

Lindgrenin mukaan pakolaiset joutuvat pelkäämään sitäkin, että heitä epäillään Isis-myönteisyydestä.

– Moni pelkää, että edessä on kuolema kuitenkin.

Fida on käynnistänyt katastrofikeräyksen ja on valmiudessa Mosulin pakolaisten auttamiseksi. Apu kohdistetaan etenkin lapsiin. YK:n arvion mukaan suurhyökkäys voi sysätä liikkeelle jopa 200 000 pakolaista.

Fidan suomalaiset työntekijät Pohjois-Irakissa kartoittavat parhaillaan avuntarvetta ja työnjakoa muiden avustusjärjestöjen kanssa.

Järjestöt pyrkivät välittömiä henkiä pelastavien toimien jälkeen tarjoamaan heti ensimetreillä lapsille leirielämän keskellä myös mahdollisuuden leikkiin ja koulutukseen. Lisäksi tulevaan talveen täytyy varautua.

Johanna Lindgren on tänä syksynä tavannut pakolaisia, jotka pakenivat Mosulista jo kaksi vuotta sitten.

– Äidit ovat toivottomia, he eivät näe tulevaisuutta. Lapsille leirit ovat pelottavia ja turvattomia paikkoja. Erityisesti tyttöjen asema on kamala. Heitä ei voi jättää teltoille yksin.

Lindgrenin mukaan osa pakolaisista haluaa palata Mosuliin kotiinsa. Osa taas ei halua enää ikinä takaisin.

– Jotkut miettivät, miten elämä voi jatkua vapautuneessa Mosulissa, jos lasten luokkakavereina on vaikkapa Isis-joukkojen aivopesemiä lapsisotilaita.

– Niille, jotka Mosuliin joskus palaavat, on edessä vaikea jälleenrakennuksen aika, Lindgren arvioi.

 

FIDA IRAKISSA

• Mosulin aiemman pakolaiskriisin jälkeen Fida toimitti vuosina 2014-15 humanitaarista apua pakolaisille Irakiin ja Turkkiin.
• Fidalla on Irakissa ulkoministeriön rahoittama kehitysyhteistyöhanke, jotka on keskittynyt vammaisiin henkilöihin ja lapsiin.
• Fida perusti 2010-luvulla paikallisen kumppanin kanssa Erbiliin päiväkodin ja koulutti opettajia varhaiskasvatukseen.

 

Jos haluat auttaa Mosulin pakolaisia:

Lahjoitustili: Fida International ry | FI41 2287 1800 0052 56 | viitenumero 574552
Tekstiviestilahjoitus: lahjoita 20 euroa tekstaamalla fida20 numeroon 16155
Ylös