”Kanadalla ja Suomella paljon yhteistä, kaupan lisäämiselle hyvät edellytykset” – eduskuntaryhmien pääsihteerit Kanadassa

4.11.2016 klo 18:53 Ulkomaat KD Lehti

Eduskuntaryhmien pääsihteerit ovat tutustuneet Kanadaan viikon mittaisella vierailulla. – Kanada on mielenkiintoinen yhdistelmä brittiläistä, amerikkalaista ja pohjoismaista kulttuuria. Kanadalla ja Suomella on paljon yhteistä, kuvailee Kristillisdemokraattisen eduskuntaryhmän pääsihteeri Merja Eräpolku.

Eduskunnan pääsihteerien ja lainsäädäntöjohtajan opintomatkan viikon mittaisen vierailuohjelman Torontossa ja Ottawassa oli organisoinut Kanadan Suomen suurlähetystö. Tapaamisia oli lähemmäs parikymmentä.

– Koin oloni todella kotoisaksi, kuvailee ensimmäistä kertaa maassa vieraillut KD:n eduskuntaryhmän pääsihteeri Merja Eräpolku.

– Turhaan ei matkaoppaita kustantava Lonely Planet ole nostanut ensi vuonna 150 vuotta täyttävää Kanadaa maailman kiinnostavimmaksi matkakohteeksi.

Yhteistyö Suomen kanssa kiinnostaa etenkin bioteknologiahankkeissa sekä koulutuksen ja arktisen yhteistyön saralla.

Kanadalaisia kansanedustajia kiinnostivat etenkin suomalaisten puolueiden suhtautuminen Venäjän politiikan muutoksiin ja NATO-jäsenyyteen.

2016_merja_erapolku_kanada_paasihteerit_marras16

Liittovaltion parlamentin Pohjoismaiden ja Baltian ystävyysryhmän seitsemän kansanedustajajäsentä tapasi eduskuntaryhmien pääsihteereitä keskiviikkona Ottawassa. Kristillisdemokraattisen eduskuntaryhmän pääsihteeri Merja Eräpolku edessä oikealla.

Liittovaltion parlamentin Pohjoismaiden ja Baltian ystävyysryhmän seitsemän kansanedustajajäsentä tapasi eduskuntaryhmien pääsihteereitä keskiviikkona Ottawassa. Muutamalla heistä on läheiset yhteydet Suomeen omien sukujuurien tai puolison kautta.

Kanadassa on vallassa liberaalihallitus, jonka johdossa on maailmalla nopeasti tunnetuksi tullut pääministeri Justin Trudeau, jonka isä oli maan pitkäaikainen pääministeri 70-80 –luvulla.

Konservatiivihallitusten valtakauden jälkeen liberaalihallitus on panostanut talouden piristämiseen esimerkiksi infrahankkeiden ja perhetukien nostamisen kautta. Hallitus pyrkii monipuolistamaan ulkomaankauppaansa. Yhteistyö Suomen kanssa kiinnostaa etenkin bioteknologiahankkeissa sekä koulutuksen ja arktisen yhteistyön saralla.

– Tapaamisissa kiiteltiin sitä, että EU:n ja Kanadan välinen vapaakauppasopimus CETA eteni Vallonian viime hetken vastustuksesta huolimatta. Toivon mukaan suomalaiset yritykset jatkossa löytävät Pohjois-Amerikan markkinat Kanadan kautta aivan uudessa mitassa, Eräpolku toteaa.

Kahdeksan eduskuntaryhmän pääsihteerit saivat tuhdin tutustumispaketin Kanadan liittovaltion ja aluehallinnon toiminnasta. Painopistealueina vierailulla olivat maahanmuutto- ja kotouttamispolitiikka, alkuperäiskansojen tilanteen parantaminen sekä kaksikielisyyttä tukeva koulutuspolitiikka.

Kanada on vastaanottanut vuoden sisällä 29 000 syyrialaista pakolaista suoraan pakolaisleireiltä valittuina, pääasiassa perheinä. Viimeisten 15 vuoden aikana maahan on muuttanut 3,7 miljoonaa vakituista asukasta. Noin viidennes Kanadan kansalaisista on syntynyt ulkomailla.

Torontossa suomalaisvierailla oli lisäksi mahdollisuus tutustua Toronton yliopiston suomen kielen opetusohjelmaan, Kanadan ja Suomen Kauppakamariin sekä vanhustenhoivapalveluja tarjoavaan Suomi-kotiin, jossa tavattiin 1950-luvulla Kanadaan muuttaneita sotaveteraaneja.

 

 

Ylös