Lohjan KD vaatii korkealaatuista saattohoitoa

8.11.2016 klo 09:00 Politiikka Esa Erävalo

Kristillisdemokraattien Lohjan seudun paikallisosasto ei kannata parhaillaan puuhattavaa kansalaisaloitetta eutanasian sallimisesta. Sen sijaan tulee kehittää korkealaatuista saattohoitoa, jossa kuolevan ihmisen tarpeet voidaan kohdata parhaiten.

– Kehittynyt kipulääkitys sekä henkinen ja sosiaalinen tuki auttavat ihmisen viimeisinä kuukausina. Vanhustenhuoltoon on turvattava riittävät hoitajaresurssit, toteaa Lohjan seudun paikallisosasto kannanotossaan.

Osaston vuosikokous muistuttaa, että potilas voi kieltäytyä hoidosta eikä ihmisen kärsimysten pitkittäminen ole hoidon tarkoitus.
– Sen sijaan ajatus siitä, että lääkärin tulee edesauttaa kuolemista, on lääkärin etiikan vastaista ja vain harva lääkäri olisi siihen kyselyiden mukaan valmis. Eutanasian sallimisessa ajauduttaisiin kaltevalle pinnalle. Kärsivä ihminen voisi tuntea olevansa taakka muille ja kokea hiljaista sosiaalista painetta pyytää itselleen eutanasiaa.

Belgiassa ja Hollannissa on nähty, että eutanasian mahdollistaminen lainsäädännössä on johtanut eutanasian sallimiseen myöhemmin myös alaikäisille parantumattomasti sairaille ja mielenterveysongelmista kärsiville.

Eutanasian sallimisessa ajauduttaisiin kaltevalle pinnalle. Kärsivä ihminen voisi tuntea olevansa taakka muille ja kokea hiljaista sosiaalista painetta pyytää itselleen eutanasiaa.

– Saattohoitoa on edelleen kehitettävä Suomessa ja myös Länsi-Uusimaa tarvitsee oman saattohoitoyksikön sekä riittävästi saattohoitoon erikoistunutta henkilöstöä, kannanotossa vaadittiin.

Lohjan seudun kristillisdemokraatit täydensivät kevään kuntavaalien ehdokaslistaa. Nimettyjä ehdokkaita on nyt 17. Osaston puheenjohtaja Merja Eräpolku uskoo KD:n ehdokasmäärän merkittävään lisääntymiseen edellisistä kuntavaaleista.
– Ehdokaskyselyt ovat saaneet hyvän vastaanoton ja KD:n edustamille arvoille tuntuu olevan tilausta Lohjalla, Eräpolku toteaa. Viime kerralla vaaleissa oli Lohjalla 18 ehdokasta.

Ylös