Peter Östman: Elämän pyhyyttä kunnioitettava

11.11.2016 klo 21:47 Kotimaa Esa Erävalo

– Voimmeko itse päättää, milloin kuolemme?  kysyi Kristillisdemokraattien eduskuntaryhmän puheenjohtaja Peter Östman tänään KD:n Keskipohjanmaan piirin syyskokouksessa.

Viime viikolla julkaistiin kansalaisaloite, jossa vaaditaan eutanasian sallimista Suomessa. Eutanasia on Suomen lain mukaan kielletty.

– Tässä ei voi muuta kuin ihmetellä mitä nämä aloitteentekijät ovat oikein ajatelleet. Mikä voi olla motiivina hyväksyä eutanasia juuri tänä päivänä, kun sitä ei ole aikaisemminkaan hyväksytty, vaikka monet ihmiset ovat kärsineet vaikeista tuskista elämän loppuvaiheessa ilman nykyisiä keinoja kivunlievitykseen, totesi Östman

Kansainvälisen lääkäriliiton mukaan kuolinapu on ristiriidassa lääketieteen eettisten periaatteiden kanssa.

Kansainvälisen lääkäriliiton mukaan eutanasia on ristiriidassa lääketieteen eettisten periaatteiden kanssa.

Hippokrateksen valassa vannotaan, että ”En tule antamaan kenellekään kuolettavaa myrkkyä, vaikka minulta sellaista pyydettäisiin, enkä neuvoa sellaisen valmistamiseen”.

–  Monet tuntevat huolta myös siitä, että eutanasiaa käytettäisiin asiaankuulumattomalla tavalla.

Östmanin mielestä saattohoitoa ei pidä sekoittaa eutanasiaan.

– Saattohoidon tarkoituksena on pyrkiä potilaan ja hänen läheistensä parhaaseen elämänlaatuun elämän loppuvaiheessa. Painotuksena on helpottaa potilaan kipua, ahdistusta sekä vastata hänen kysymyksiin olemassaolosta ja hengellisyydestä.

– Ihmiselämä on Luojan lahja. Kukaan meistä ei voi vaikuttaa omaan syntymiseensä. Elämän pyhyyden kunnioitus on paras tapa varmistaa oikeusturva ja ihmisarvon kunnioitus. Hyväksymällä eutanasia annettaisiin ihmisyyden lipua haaksirikkoon, sanoi Östman.

Ylös