”Kuntiin tulossa yhden tai kahden puolueen valtuustoja” – Sari Essayah jyrähtää Ylellä

18.11.2016 klo 10:43 Politiikka Kristiina Kunnas

Kuntaliitto laskee, että mahdollisesti 220 kuntaa pienentää valtuustonsa koon ensi vuonna. KD:n puheenjohtaja Sari Essayah toivoo, että kunnat päättävät pitää valtuustokokonsa ennallaan. Päätös on tehtävä tämän vuoden puolella.

–  Ongelma onkin se, että jos kunta ei itse nyt päätä valtuustonsa koon säilyttämisestä nykyisen kokoisena, pienenee se automaattisesti ensi vuonna, kritisoi Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah.

Essayah on puhunut asiasta koko tämän vuoden, ja ihmettelee Ylen uutisessa tänään perjantaina, miksi iso muutos on jäänyt niin vähälle huomiolle.

Jos valtuuston koko pienessä kunnassa puolittuu, niin kuntiin tulee helposti yhden tai kahden puolueen valtuustoja. Pienemmmät ryhmät ja sitoutumattomat voivat tippua pois.

Alle 5 000 asukkaan kunnissa voi ensi kesäkuusta lähtien olla vain 13:n edustajan lilliputtivaltuustoja, mikäli pienennysautomaatti iskee. Kuntaliitto laskee, että mahdollisesti 220 kuntaa pienentää valtuustonsa koon ensi vuonna.

Essayah muistutti Ylen uutisessa Kristiina Tolkin haastattelussa perjantaiaamuna, että uudistus keskittää väistämättä valtaa. Häntä asia hirvittää.

– Jos valtuuston koko pienessä kunnassa puolittuu, niin kuntiin tulee helposti yhden tai kahden puolueen valtuustoja. Pienemmmät ryhmät ja sitoutumattomat voivat tippua pois, Essayah sanoo.

– Missä on lähes yksinkertainen enemmistö, siellä näiden puolueiden valta lisääntyy entisestään, Essayah jatkaa.

Kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen huomauttaa, että ratkaisu on kunnan.

– Ratkaisu on kunnan omissa käsissä. Tämän vuoden loppuun mennessä täytyy päättää, jos kunta haluaa säilyttää isomman valtuuston. Aikaa on vielä muutamia viikkoja, muistuttaa ministeri Vehviläinen (kesk).

Valtuustojen pienentämistä on perusteltu rahan säästämisellä ja sillä, että ne, jotka ovat mukana, ovat mukana tosimielellä. Monet kunnat ovat jo päättäneet pienentää valtuustoaan vapaaehtoisesti. Päätös on tehty jo esimerkiksi Lappeenrannassa, Sotkamossa ja Asikkalassa.

 

Jos kunta ei tee mitään, automaatio pienentää valtuuston paikkamäärän

 

• kunnanvaltuustojen minimijäsenmäärä laskee
• maksimijäsenmäärää ei ole
• esimerkiksi 4 000 asukkaan kunnassa on oltava vähintään 13 valtuutettua
• yli 500 000 asukkaan kunnassa vähintään 79 valtuutettua
• kunnan on tehtävä päätös valtuutettujen määrästä vuoden loppuun mennnessä
• jos kunta ei tee päätöstä, kuntakoon mukainen minimimäärä tulee automaattisesti voimaan
(Lähde: Kuntaliitto)

 

Ylös