Essayah vaatii sote-uudistukseen valtakunnallista palvelulupausta

27.11.2016 klo 12:54 Politiikka KD Lehti

– Sote-uudistukseen on saatava valtakunnallinen palvelulupaus, vaatii Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah.

Kristillisdemokraattien puoluevaltuustossa puhunut puheenjohtaja, kansanedustaja Sari Essayah vaati sote-uudistukseen valtakunnallista palvelulupausta.

– Me haluamme kuntavaaleissa tarjota inhimillisemmän otteen päätöksentekoon niin vanhustenhoitoon, lasten ja nuorten palveluihin kuin kuntien elinvoimasta huolehtimiseenkin, Essayah muistutti.

Me haluamme kuntavaaleissa tarjota inhimillisemmän otteen päätöksentekoon niin vanhustenhoitoon, lasten ja nuorten palveluihin kuin kuntien elinvoimasta huolehtimiseenkin.

– Yhdymme niihin asiantuntijanäkemyksiin, joiden mukaan hallituksen sote-malli ei vähennä hyvinvointieroja. On riskinä, että uudistuksesta seuraa maakuntien välistä eriytymistä, mutta myös maakunnan sisäistä eri väestöryhmien välistä eriytymistä. Hyvinvointierot vain kasvavat. Hallituksen kaavailema rahoitusmalli sisältää vielä rahoitusleikkurin, josta voi pahimmillaan tulla myös palveluleikkuri. Vaihtoehtona maakuntien on pakko korottaa asiakasmaksuja, joka kuulostaa karulta sekin, totesi Essayah.

– Tämä on päinvastaista sote-uudistukselle asetettujen tavoitteiden kanssa ja olen kyllä aidosti huolissani tästä. Koska valtakunnallinen palvelulupaus puuttuu, maakunnat väistämättä eriytyvät.

Kristillisdemokraattien mukaan valtakunnallinen palvelulupaus on luovuttamaton edellytys koko sote-uudistukselle. Poliittisten päättäjien järjestämisvastuulla on se, että verovaroin tuetut palvelut ovat kaikkien saatavilla ja saavutettavissa.

2016_plv_kangasala_kokouskuva_kuvasusannasinivirta

Kristillisdemokraattien puoluesihteeri Asmo Maanselkä luovutti puheenvuoron puheenjohtaja Sari Essayah’lle, joka piti poliittisen katsauksen puoluevaltuuston kokouksessa Kangasalla. (Kuva Susanna Sinivirta)

– Uudistuksen tarkoituksenahan on saada kaikille kansalaisille yhdenvertaiset, laadukkaat ja saumattomat palvelut, luoda edellytykset palvelujärjestelmän uudistumiselle ja julkisen talouden kestävyysvajeen vähentämiselle, muistutti Essayah.

–  Puolueen ehdokasrekrytointi on paremmassa vauhdissa kuin viime kuntavaaleissa, meillä on hyvä mahdollisuus parhaimpaan kuntavaalikannatukseen ikinä. Me todella haluamme tarjota inhimillisemmän otteen vanhustenhoitoon ja sen lisäksi lasten ja nuorten palveluihin kuten myös kuntien elinvoimasta huolehtimiseen, Essayah toisti.

 

Ylös