Monilla suomalaisilla menee heikosti-leipäjonot korostuivat itsenäisyyspäivänä

9.12.2016 klo 09:23 Politiikka Samuli Rissanen

Oppositio kritisoi hallitusta kaikkein heikoimmassa asemassa olevien tilanteen kärjistämisestä. Itsenäisyyspäivän juhlinta paljasti jälleen kansan kahtiajaon.

Itsenäisyyspäivän juhlatunnelma oli tipotiessään, kun hallitus sai eduskunnan kyselytunnilla vastattavakseen opposition ärhäkkäät moitteet vähävaraisten kohtelusta.

Oppositiopuolueiden mielestä hallituksen talous-, sosiaali- ja veropolitiikan suuri kuva on harvinaisen selvä. Leikataan sosiaalietuuksia, korotetaan palvelumaksuja ja kiristetään  lääkekorvauksien ehtoja.

– Ymmärtääkö hallitus lainkaan, miten vaikeassa taloudellisessa tilanteessa monet suomalaiset tällä hetkellä ovat?

Etenkin vasemmisto-oppositiosta kritisoitiin sitä, että samaan aikaan kun köyhimpien toimeentulo heikkenee, hyvätuloisille kohdistetaan veronkevennyksiä.

– Ymmärtääkö hallitus lainkaan, miten vaikeassa taloudellisessa tilanteessa monet suomalaiset tällä hetkellä ovat? Tilanne on monen kansalaisen kohdalla mennyt paljon huonompaan suuntaan tämän hallituksen aikana, kansanedustaja Merja Mäkisalo-Ropponen valitti.

Oppositiosta vaaditiin, että hallitus perääntyisi sosiaalietuuksiin tehdyistä leikkauksista. Oppositiosta muistutettiin, että hallitus on jo perunut päivähoitomaksuihin tekemänsä rajut korotukset, eläkeläisten asumistukeen tekemänsä leikkaukset ja lähes parikymmentä muuta huonosti harkittua ehdotustaan opposition esityksestä.

Kristillisdemokraattien Sari Essayah arvioi, että hallituksen leikkaukset palveluihin ja sosiaalietuuksiin sekä lääkekulujen omavastuun nostaminen ovat kaikki osuneet kolmeen ihmisryhmään: lapsiperheisiin, pienituloisiin eläkeläisiin ja paljon sairastaviin ihmisiin.

– Kristillisdemokraatit toivovat, että hallituksella olisi inhimillisempi ote talouspolitiikassaan. Me tarvitsemme uusia avauksia siinä, millä tavalla työ- ja sosiaaliturva pitää sovittaa yhteen, Essayah sanoi.

Hän huomautti, että hallitus on nyt toteuttamassa perustulokokeilua, jossa 20 miljoonaa ollaan syytämässä 2 000 työttömälle antamalla heille 560 euroa käteen. Essayah epäili, onko koko kokeilusta mitään hyötyä työn ja sosiaaliturvan yhteensovittamisessa.

– Sen sijaan kristillisdemokraateilla olisi malli, jossa työ- ja sosiaaliturvaa voidaan yhteensovittaa, niin sanottu kannustava perusturva. Onko mahdollista perua tämä hallituksen esitys ja lähteä viemään eteenpäin kristillisdemokraattien mallia, koska se todellisuudessa mahdollistaisi työn ja sosiaaliturvan yhteensovittamisen, Essayah kysyi.

Ylös