Kristillisdemokraattien eduskuntaryhmä Tiernapoikien tahtiin joulutauolle

23.12.2016 klo 16:34 Politiikka Kristiina Kunnas

Kristillisdemokraattinen eduskuntaryhmä aloitti joulutauon Tiernapoikien tahtiin. Kahvitilaisuuteen yllärinä saapuneet esiintyjät olivatkin tutunoloista väkeä.

KD:n eduskuntaryhmä kokoontui yhteisille kahveille ennen joulutauolle lähtemistä.

Yllätys oli suuri, kun ovelle koputettiin ja sisään saapuivat Herodes, Murjaanien kuningas, Knihti ja Mänkki.

Kansanedustajat ja muu avustajakaarti saivat muhkeat naurut huomatessaan ketkä esiintyjät olivat.

Mänkkinä viitta harteillaan oli poliittinen sihteeri Sonja Falk, Knihtinä hassusti hattupäinen ja isokokoinen ryhmäavustaja Jukka Salmi sekä möreä-äänisenä Murjaanien kuninkaana poliittinen sihteeri, KD-Lehden päätoimittaja Esa Erävalo.

Kuningas Herodeksena pullisteli pieni mutta pippurinen pääsihteeri Merja Eräpolku.

Murjaanien kuninkaan kruunussa oli viitteitä ja yhdennäköisyyttä alumiinisen piirasvuoan kanssa. Tämä ei häirinnyt roolitulkintoja, vaan tierna”pojat” vetivät esityksensä ammattimaisesti läpi.

Lisähuumoria esitykseen syntyi siitä, että kuningas Herodes (Eräpolku) vaatii Murjaanien kuningasta (Erävaloa) ”kumartamaan Herootesta ja lankeemaan hänen etehensä polovillensa”. Murjaanien kuningas eli Esa Erävalo sattuu näet olemaan Herodeksen eli Merja Eräpolun aviomies.

Myös asusteet herättivät hilpeyttä kaikissa paitsi tiernapojissa itsessään. Esimerkiksi Herodeksen kuninkaallinen asu muistutti jonkin verran (avio)miehenpaitaa. Murjaanien kuninkaan kruunussa oli viitteitä ja yhdennäköisyyttä alumiinisen piirasvuoan kanssa. Tämä ei häirinnyt roolitulkintoja, vaan tierna”pojat” vetivät esityksensä ammattimaisella varmuudella.

Puoluesihteeri Asmo Maanselkä videoi yllätysesityksen Youtubeen.

– Myönnän kernaasti, että olemme kaikki aivan valmiita joulutaukoon. Syksy on ollut kiireinen ja haastava, lausui eduskunkuntaryhmän puheenjohtaja Peter Östman.

Kahveilla  myös juhlistettiin ja kiiteltiin syksyn ajan harjoittelijana toiminutta Daniel Ylijärveä, joka jatkaa harjoitteluajan jälkeen taas Ruotsiin opiskelujensa pariin.

img_0208

Tiernapoikia seuraavat lainsäädäntösihteeri Johanna Kosunen, kansanedustajat Sari Essayah, Päivi Räsänen ja Antero Laukkanen sekä ryhmäavustaja Kristiina Drotár. (Kuva Kristiina Kunnas)

Tiernapoikien historiaa

Tiernapoikaesitysten juuret ovat keskiaikaisissa raamatullisia tapahtumia kuvaavissa mysteerinäytelmissä. Aluksi näitä Raamattuun pohjautuvia näytelmiä esitettiin kirkossa liturgian osana ja kielenä oli latina.
Tiernapojat kuvaa alun perin kolmen tietäjän käyntiä Herodeksen ja Jeesus-lapsen luona, ja muualla Euroopassa sen esitys ajoittui kolmen kuninkaan juhlaan eli loppiaiseen. Esimerkiksi Kölnissä tunnettiin jo keskiajalla kansantapana Kolmen kuninkaan laulanta, jossa oli myös näytelmällisiä osuuksia. Koska kolmen tietäjän oli tulkittu edustavan kolmea tunnettua maanosaa, Eurooppaa, Aasiaa ja Afrikkaa, esitettiin yksi heistä kirkollisissa maalauksissa usein mustaihoisena, minkä vaikutuksesta jo tuolloin näytelmässäkin oli nykyistä suomalaista versiota muistuttava Herodeksen ja ”mustan kuninkaan” kohtaus. Laulun nykyiset sanat, joiden mukaan olisi palannut ”murjaanien” maasta, ovat tosin syntyneet paljon myöhemmin ilmeisesti sekaannusten johdosta eikä niillä ole mitään raamatullista tai historiallista pohjaa, alkuperäisessä saksalaisessa versiossa sen sijaan musta kuningas itse sanoi tulleensa sieltä.
Pohjoismaissa näytelmää oli uskonpuhdistuksen jälkeen lakattu esittämästä kirkoissa, mutta kansanomaisemmassa muodossa sitä alkoivat esittää koululaiset. Kiertelevät lauluseurueet esittivät sitä tavallisesti tapaninpäivästä loppiaiseen, joskus nuutinpäivään saakka ja keräsivät samalla sekä tuohon aikaan kalliita kynttilöitä talvi-iltojensa valonlähteeksi.
Kuningas Herodes on pukeutunut viittaan ja kruunuun.
Murjaanien kuningas on pukeutunut kuten Herodes ja värjännyt kasvonsa mustaksi.
Knihdin asu on yksinkertaisempi, ja hänellä on yleensä suoran lieriön muotoinen hattu.
Mänkillä on viitta, pyörivä tähti kepin päässä ja joskus kartionmuotoinen hattu.
Kaikilla paitsi Mänkillä on lisäksi miekka.
(Lähde: Wikipedia)
Ylös