”Kristilliset maat irtautumassa arvoperinteestään” – Päivi Räsänen huolestunut eutanasia-keskustelusta

28.12.2016 klo 08:24 Politiikka Kristiina Kunnas

– Kristilliset maat ovat irtautumassa arvoperinteestään eli kristillisistä arvoista, toteaa Kristillisdemokraattien pitkäaikainen kansanedustaja Päivi Räsänen.

–  Elämme sellaista aikaa, jossa niin ihmisarvo kuin perhekysymyksetkin ovat myllerryksessä, Päivi Räsänen sanoo KD-Kompassi -haastattelussa.

Yli kaksi vuosikymmentä kansanedustajana toiminut Räsänen näkee, että niin suomalainen yhteiskunta kuin muutkin läntiset maat ovat irrottautumassa kristillisestä arvopohjasta ja perinteestä.

– Sellaiset ihmiselämän ikiaikaiset käsitykset kuin äitiys, isyys ja avioliitto halutaan kyseenalaistaa.

Räsänen on siviiliammatiltaan lääkäri. Hän on erittäin huolestunut eutanasia-keskustelusta.

Eutanasia tarkoittaa ihmisen surmaamista. Se on vastoin lääkärin etiikkaa ja sitä, että ihmiselämää kunnioitetaan kaikissa vaiheissa.

– Jos meillä sallitaan se, että lääkäri voi surmata potilaansa osana hoitosuosituksia ja hyviä hoitokäytäntöjä, se sotii kyllä todella vahvasti vastaan perinteistä lääkärietiikkaa. Siinä ihmisen elämän kunnioitus on lähtökohtana. Toki myös kärsimysten lievittäminen kuuluu siihen.

Räsänen muistuttaa, että kärsimysten lievittämiseen on käytössä myös saattohoidon keinoja.

–  Eutanasia tarkoittaa ihmisen surmaamista. Se on vastoin lääkärin etiikkaa ja sitä, että ihmiselämää kunnioitetaan kaikissa vaiheissa.

–  Eutanasia kuuluu eläinlääketieteeseen. Minä lähden siitä, että elämä on pyhää, ja viides käsky Älä tapa pätee aina.

Räsänen toteaa, että tarpeettoman kärsimyksen lievittämiseen on jo keinoja.

– Voidaan myös käyttää nukutusta, jos ei muuten saada kipua lievitettyä.

– Sedaatio toimii saattohoidossa niin, että kun potilas saa nukutettuna levätä, niin sitten on taas kirkkaita hetkiä, jotka voi viettää vaikka läheistensä kanssa, Räsänen perustelee.

– Ajattelen, että nyt jos koska meidän kristittyjen on oltava valveilla. Ihmisen elämän arvo on nyt maalitauluna.

–  Näiden reilun kahdenkymmenen vuoden aikana on tapahtunut iso muutos. Usko perusnäkemyksiin on murentunut, Räsänen listaa.

–  Jopa joulun sanomaan, siihen, että Jeesus on Jumalan poika ja muihin Raamatusta nouseviin periaatteisiin suhtaudutaan toisin kuin aiemmin, Räsänen jatkaa jouluaattona ensiesityksensä saaneessa radiohaastattelussa.

Hänen mielestään viime hallituskausi vahvisti sen, miten tärkeää on olla ryhdikkäästi ja periksiantamattomasti niiden arvojen takana, joihin uskoo.

– Selkeästi kristillisten arvojen puolesta taistelevaa puoluetta tarvittaisiin kaikissa päätöksentekopaikoissa, myös hallituksessa, Räsänen vakuuttaa.

Kuuntele koko haastattelu!

Ismo Portin haastattelee Päivi Räsästä. Kuuntele koko KD-Kompassi -haastattelu täältä

 

 

Ylös