Jättiyleisön kerännyt Suomi 100 vuotta -tapahtuma saattoi vähentää juhlijoiden silmävaurioita

2.1.2017 klo 10:07 Kotimaa KD Lehti

Vuodenvaihteen juhlinta aiheutti myös tänä vuonna silmävammoja, mutta niitä tuli suhteellisen vähän. HYKSin Silmätautien klinikalla hoidettiin uutenavuotena vain kahta ilotulitevammapotilasta.

Loukkaantuneet olivat 14- ja 15-vuotiaita nuoria, jotka olivat seuranneet ilotulitusta ilman suojalaseja.

Toinen loukkaantuneista sai lievän silmävamman, kun ilotulitteen kipinä ja savua lensi hänen silmäänsä noin 10 metrin päästä. Toisen vamma oli keskivaikea ruhjevamma, jonka hän sai läheltä maasta pompanneesta ilotulitteesta.

Lisäksi Töölön sairaalassa hoidettiin 26-vuotiaan miehen silmää. Hän oli uudenvuodenaattopäivänä ennen sallittua ilotulitusaikaa sytyttänyt kädessä olevaa vanhaa ilotulitetta. Räjähdys aiheutti leikkaushoitoa vaatineen käsivamman ja silmän lievän pintavamman.

Suomi 100 -avajaistilaisuutta ja Töölönlahden ilotulitusta saapui seuraamaan arviolta 100 000 ihmistä, kun perinteinen juhlapaikka Senaatintori on yleensä kerännyt tästä väkimäärästä noin kolmanneksen.

Oulun seudulla yhden lapsen epäillään saaneen yöllä vakavan silmävamman. Lisäksi Oulun yliopistollisessa sairaalassa hoidettiin kahta muuta silmävammapotilasta sekä neljää ihmistä, jotka olivat saaneet ilotulitteista muita vammoja. Kuopion yliopistollisessa sairaalassa ilotulitteen aiheuttamaa silmävammaa hoidettiin vain yhdellä potilaalla.

Edellinen uusivuosi oli silmävammojen osalta synkkä. Vuoden 2016 alussa niitä tuli hoidettavaksi kaikkiaan 29. Helsingissä silmävammoja oli tuolloin seitsemän.

HYKSin Silmätautien klinikan ylilääkäri Tero Kivelä arvioi, että silmävammojen määrän pienenemiseen vaikutti tänä vuonna todennäköisesti Turvatekniikan keskuksen, pelastusviranomaisten, poliisin ja Suomen Silmälääkäriyhdistyksen viestintäkampanja.

Kivelän mukaan tilanteeseen saattoi Helsingissä vaikuttaa myös Suomi 100 -avajaistilaisuus. Avajaistilaisuutta ja Töölönlahden ilotulitusta saapui seuraamaan arviolta 100 000 ihmistä, kun perinteinen juhlapaikka Senaatintori on yleensä kerännyt tästä väkimäärästä noin kolmanneksen.

– Siellä olleet ihmiset eivät saaneet ampua itse raketteja, ja se saattoi vähentää pääkaupunkiseudun vammoja, Kivelä sanoo.

 

 

Ylös