Euroopan syrjityimmät lapset elävät järkyttävissä olosuhteissa – lapsen oikeudet hukassa

3.1.2017 klo 11:51 Ulkomaat KD Lehti

Itä-Euroopan romanilasten kohtalo on maanosamme häpeäpilkku. EU:n alueella elää arviolta kymmenen miljoonaa romania. Itäisessä Euroopassa köyhimmät romanit ovat suistuneet yhteiskunnan ulkopuolelle. Lähetys- ja kehitysyhteistyöjärjestö Fida tekee työtä tilanteen muuttumiseksi.

Äärimmäisellä köyhyydellä on äärimmäiset seuraukset. Lapsen oikeuksien loukkaukset kuten aliravitsemus, ihmiskauppa, syntymä- ja henkilöllisyystodistuksen puuttuminen, teinityttöjen avioliitot, hyväksikäyttö, kotiväkivalta, kaltoinkohtelu sekä luku- ja kirjoitustaidottomuus ovat totta tuhansien romanilasten elämässä – Euroopassa vuonna 2016.

Itäisen Euroopan romaniperheet elävät pelossa. Kuinka selvitä talvesta, miten saada koti lämpimäksi, mistä saada lapsille vaatteet, ruokaa ja puhdasta vettä?

Talven kylmyyttäkin pahempi ongelma on hyytävä asenneilmasto. Romaneja syrjitään ja halveksitaan avoimesti, ja itäisessä Euroopassa ääriliikkeiden kannattajat uhkaavat heitä jopa väkivallalla.

Kun aloitimme työn, niin alussa keskimäärin 40% romaniyhteisöjen lapsista kävi koulua Albaniassa ja 50% Bosnia-Hertsegovinassa. Albaniassa luku nousi työmme tuloksena 79 prosenttiin. Bosniassa lukema nousi 100 prosenttiin, mihin vaikutti myös valtion lainsäädäntö

Kosovossa työskentelevä Fidan kummilapsityön neuvonantaja Sina Urmas kertoo, että romaniyhteisöissä köyhyyden kierre periytyy sukupolvelta toiselle, ja lapset päätyvät suurella todennäköisyydellä kerjäämään.

‒ Koska vanhemmat ovat kouluttamattomia ja perheet elävät köyhyydessä, lapsi joutuu usein kerjäämään tai keräämään roskia sen sijaan, että hänellä olisi mahdollisuus käydä koulua. Tytöt naitetaan keskimäärin 15-vuotiaina. Heitä uhkaa väkivalta ja ihmiskauppa.

‒ Köyhissä romaniperheissä päihdeongelmat ovat yleisiä. Lapset joutuvat kokemaan henkistä ja fyysistä väkivaltaa ja jopa seksuaalista hyväksikäyttöä, kertoo Urmas.

Fida on ainoa suomalainen järjestö, joka toimii laajasti Itä-Euroopan romanien hyväksi heidän kotimaissaan. Fida ja Suomen helluntaiseurakunnat tekevät monimuotoista työtä romanilasten auttamiseksi 11 maassa Itä- ja Kaakkois-Euroopassa. Suomalaiset romanit ovat vahvasti toiminnassa mukana viemässä apua ja toivoa heimoveljilleen.

Fida varustaa seurakuntien lapsityöntekijöitä toimimaan romanilasten kanssa. Lapsille järjestetään kerhoja, kesäleirejä ja pyhäkouluja, joissakin maissa myös kulttuuritapahtumia.

Luku- ja kirjoitustaidottomat vanhemmat eivät pysty tukemaan lapsiaan koulunkäynnissä, joten seurakuntien toimintakeskukset tarjoavat tukea esikoulujen, tukiopetuksen, läksykerhojen ja harrasteryhmien muodossa.

‒ Kun aloitimme työn, niin alussa keskimäärin 40% romaniyhteisöjen lapsista kävi koulua Albaniassa ja 50% Bosnia-Hertsegovinassa. Albaniassa luku nousi työmme tuloksena 79 prosenttiin. Bosniassa lukema nousi 100 prosenttiin, mihin vaikutti myös valtion lainsäädäntö, kertoo Sina Urmas.

Fida on kouluttanut vuosia Kaakkois-Euroopan maissa kumppaniseurakuntia lastensuojeluasioissa. Ne ovat laatineet omat lastensuojeluohjeet. Ohjeet auttavat lasten hyväksikäytön ja kaltoinkohtelun tunnistamisessa, siihen puuttumisessa ja ennaltaehkäisemisessä.

Lähde: Fida

Täältä voit lukea lisää ja auttaa!

Ylös