Onko kansalaisaloite liiankin helppo kerätä kokoon?

6.2.2017 klo 10:57 Politiikka Samuli Rissanen

Maaseudun Tulevaisuus kysyi eduskuntaryhmien puheenjohtajilta kansalaisaloitejärjestelmän kehittämistarpeista. Kahdeksasta eduskuntapuolueen ryhmänjohtajasta kaksi, Kokoomuksen ja Kristillisdemokraattien ryhmäjohtajat nostaisivat aloitteelta vaadittavien alekirjoitusten määrää.

Valtaosa ryhmänjohtajista arvioi Maaseudun Tulevaisuus-lehden kyselyssä, että nykyinen kansalaisaloitejärjestelmä toimii, eikä allekirjoitusten määrään pidä puuttua kesken vaalikauden.

Kaikki ryhmänjohtajat pitävät aloitejärjestelmää demokratian kannalta tarpeellisena.

Kansalaisaloittelta edellytetään 50 000 allekirjoitusta, ennen kuin se voi päästä eduskunnan käsittelyyn.

Eduskuntaryhmien puheenjohtajista Kokoomuksen ja Kristillisdemokraattien edustajat haluaisivat nostaa kansalaisaloitteelta vaadittavien allekirjoitusten määrää. Kansalaisaloitteelta edellytetään  50 000 allekirjoitusta, ennen kuin se voi päästä eduskunnan käsittelyyn.

Maaseudun Tulevaisuus kysyi kansalaisaloitejärjestelmän kehittämistarpeista kahdeksalta eduskuntapuolueen ryhmänjohtajalta valtiopäivien avajaisten alla.

Kokoomuksen Kalle Jokinen on valmis nostamaan allekirjoitusrajaa, koska nykyinen allekirjoitusmäärä ei ole kovin suuri.

– Silti noin 5,5 miljoonaa suomalaista on jättänyt allekirjoittamatta aloitteen, vaikka siihen olisi ollut mahdollisuus.

Kristillisdemokraattien Peter Östman uskoo, että määrää nostamalla kansalaisaloitteiden merkitys kasvaisi.

– Niiden käsittely eduskunnassa olisi perustellumpaa.

Östmanin mielestä kansalaisaloitejärjestelmän yksi epäkohta on, että läpimenneiden aloitteiden vasta-aloitteiden käsittelyä ei otettu huomioon.

Esimerkiksi sukupuolineutraalia avioliittolakia ajanut kansalaisaloite johti uuteen kansalaisaloitteeseen, jonka tavoitteena on nykyisen avioliittolain säilyttäminen.

 

Ylös