Puhelimen lataaminen yöaikaan vuoteen vieressä on turvallisuusriski

8.2.2017 klo 10:17 Kotimaa Samuli Rissanen

Tutkimuksen mukaan joka kolmas suomalainen aiheuttaa itselleen turvallisuusriskin yöaikaan lataamalla puhelintaan vuoteen vieressä.

Oman kodin paloturvallisuudessa suomalaisia huolettavat eniten kodin sähkövika ja puhelimen tai muun elektronisen laitteen syttyminen palamaan, paljastaa tuore kyselytutkimus.

Silti joka kolmas suomalainen lataa kännykkäänsä vuoteensa vieressä.

Suomalaiset ovat huolissaan sähkölaitteiden ja elektroniikan aiheuttamasta paloriskistä kotonaan, mutta silti moni suhtautuu huolettomasti laitteiden käyttöön, selviää Verisuren teettämästä kyselytutkimuksesta.

Mitään elektroniikkaa ei tulisi koskaan ladata asukkaan ollessa poissa kotoa tai yöaikaan.

Eniten tulipalon pelätään aiheutuvan kodin sähköviasta, toiseksi eniten puhelimen, tabletin tai muun elektronisen laitteen syttymisestä palamaan ja kolmanneksi hellan unohtamisesta päälle. Huolesta huolimatta yli 30 prosenttia suomalaisista lataa kuitenkin esimerkiksi puhelintaan öisin vuoteensa vieressä ja lähes puolet samassa huoneessa, missä nukkuu.

– Tulos on huolestuttava, sillä yksi yleisimmistä tulipalon syttymissyistä on viallinen sähkölaite tai varomattomuus sen käytössä. Erityisesti nuoret ovat huolettomia elektroniikan kanssa, sillä alle 35-vuotiaista selkeä enemmistö, 60 prosenttia, lataa puhelinta vuoteensa vierellä, kertoo kodinturvapalveluja tarjoavan Verisuren markkinointijohtaja Raija Velez.

Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön SPEKin mukaan sähkölaitteista johtuvia tulipaloja syttyy vuosittain lähes tuhat. Suurin osa näistä paloista olisi estettävissä ihmisten omalla toiminnalla, kuten viemällä vioittuneet laitteet huoltoon ja käyttämällä laitteita vain ohjeiden mukaan.

– Esimerkiksi kännyköitä tulisi aina ladata juuri kyseiseen puhelimeen tarkoitetulla laturilla ja erilaisten vara-akkujen kanssa tulee olla tarkkana, neuvoo Verisuren tuotantopäällikkö Kimmo Valkeapää.

Valkeapään mukaan mitään elektroniikkaa ei tulisi koskaan ladata asukkaan ollessa poissa kotoa tai yöaikaan.

– Turvallisuutta voi lisätä erilaisilla ajastimilla, jolloin laite menee päälle tai sammuu haluttuun kellonaikaan, Valkeapää sanoo.

Ylös