Kasvatusammattilaiset Riitta Kuismanen ja Sari Kumin kysyvät miksi lapsen pitäisi siirtyä jo varhain päivähoitoon

9.2.2017 klo 11:00 Politiikka Kristiina Kunnas

Kaksi Kristillisdemokraattien kuntavaaliehdokasta yhdisti viime syksynä voimansa ottaakseen kantaa siihen, missä iässä lapsen olisi hyvä aloittaa päivähoito. Pirkkalan Riitta Kuismanen ja Helsingin Sari Kumin puhuivat artikkelissaan sen puolesta, että olisi hyvä odottaa. Harmittavasti heidän haastattelunsa jätettiin lupauksista huolimatta julkaisematta MTV:n nettisivuilla. Kdlehti.fi julkaisee Kuismasen ja Kuminin artikkelin kokonaisuudessaan.

Sosiaalipsykologi Riitta Kuismanen Pirkkalasta ja varhaiskasvatuksen erityisopettaja Sari Kumin Helsingistä halusivat nostaa esiin toisen näkökulman, sillä julkisuudessa käytiin erityisesti syksyllä kiivasta keskustelua siitä, missä iässä lapsen olisi hyvä aloittaa päivähoito.

Haluaahan nykyinen hallitus rajata kotihoidon tukea toivoen kotona lapsia hoitavien äitien siirtyvän työelämään nopeammin. Varhainen päivähoitoon siirtyminen onkin saanut yllättäen runsaasti palstatilaa.

– Toiselle näkökulmalle ei juuri annettu tilaa.

Kuismanen ja Kumin hämmästelevät sitä, että SDP on nyt luvannut maksuttoman varhaiskasvatuksen. Aiemmin sitä ovat ajaneet ainakin Vasemmistoliitto, Vihreät, Kokoomus ja RKP.

– Kuitenkin varhaiskasvatuksen kulut ovat noin 2,4 miljardia, josta asiakasmaksuilla kerätään 14%. Maksuttomuuteen siirryttäessä ensinnäkin kulut kasvavat maksuosuuksien kautta, mutta myös sitä kautta, että päivähoitoon tulee enemmän lapsia. SDP haluaa subjektiivisen päivähoito-oikeuden myös takaisin, Kuismanen ja Kumin huomauttavat.

– On vaarana, että ottavat rahoituksen uusimalla kotihoidontukijärjestelmän. Näyttää siltä, että kaikki keinot otetaan käyttöön, jotta piltit saadaan päiväsäilöön, Kuismanen kritisoi.

– Ei ole kuitenkaan sattumaa, että juuri kun olimme päättäneet kirjoittaa aiheesta nousi tämä teema pintaan ja saimme kommentoida sitä MTV:lle, Riitta Kuismanen kertoo.

Mutta kävikin niin, että MTV käytti Kuismasen ja Kuminin tekstiä omanaan.

Aika ikävästi tehty, että MTV käytti keräämäämme tietoa omiin tarkoituksiinsa.

– Aika ikävästi tehty, että MTV käytti keräämäämme tietoa omiin tarkoituksiinsa. Olin tehnyt suunnattoman työn varmistaakseni faktat. Toimittaja lupasi vuorenvarmasti, että haastattelumme julkaistaan seuraavana viikonloppuna mtv.fi-nettisivustolla, mutta mitään ei kuulunutkaan, Riitta Kuismanen kertoo.

– Aihe on meille tärkeä, puolueelle keskeinen ja yhteiskunnallisesti ajankohtainen, Kuismanen ja Kumin muistuttavat.

 

Kdlehti.fi julkaisee Kuismasen ja Kuminin Onko akateemisesti kompetentti lapsi onnistunut varhaiskasvatuksen tuotos -artikkelin kokonaisuudessaan. Lue se täältä

 

 

 

Ylös