Essayah tapasi afgaanikristittyjä Kalajoella – ”Kristityksi kääntyneen afgaanin on mahdoton palata kotiseudulle”

14.2.2017 klo 10:33 Politiikka Kristiina Kunnas

Kansanedustaja Sari Essayah tapasi afgaanikristittyjä Kalajoella. – Kristityksi kääntyminen merkitsee monelle täyttä mahdottomuutta palata synnyinseuduille, Essayh kertoo.

Sari Essayah oli maanantaina kuntavaalitilaisuuksissa Pohjois-Pohjanmaan lounaisosassa.

Essayah vieraili Kalajoella, Sievissä ja  Ylivieskassa. Kalajoella myös paikallislehti Kalajokilaakso seurasi Essayah’n käyntiä.

Ylivieskassa Essayah tapasi yhdessä kaupunginvaltuutettu Ulla Lehtikankaan kanssa kaupunginjohtajan sekä kaupungin ylimmän luottamusjohdon, valtuuston ja hallituksen puheenjohtajat. Sievissä hän oli tapavattavissa K-Marketilla ja Ylivieskassa hän puhui yleisötilaisuudessa Ylivieskatalon Akustiikassa.

Kalajoella Essayah tapasi afgaanikristittyjä Kalajoen Kristillisellä Opistolla.

– Heidän puolestaan teimme eduskunnan uskonnon- ja omantunnonvapausryhmässä vetoomuksen, ettei heitä palautettaisi lähtömaahan, Essayah kertoo.

Hänen mukaansa monen afgaanin olisi aivan mahdoton palata kristittynä ympäristöön, jossa kääntymistä kristityksi pidetään kuolemantuomiona.

Hänen mukaansa monen afgaanin olisi aivan mahdoton palata kristittynä ympäristöön, jossa kääntymistä kristityksi pidetään kuolemantuomiona.

Essayah tapasi parisenkymmentä pakolaista. Osa on saanut turvapaikan, osalla päätös on vielä saamatta ja osa on saanut kielteisen päätöksen, josta ovat valittaneet, ja odottavat lopullista päätöstä.

–  Kohtalot olivat avoimesti näkyvillä. Puhuimme hyvin suoraan kaikista asioista. Osa haluaisi yhdistää perheensä. Osalle on oma suku selvästi viestinyt, että takaisin ei kristittynä ole tulemista.

–  Raastavaa on, jos joutuu kuolemanpelossa lähtemään väkisin pois Suomesta, Essayah sanoo.

Moni on oppinut jo erittäin hyvin suomen kieltä. Osa opiskelee valmistavia opintoja, osa lukion kursseja.

– He harmittelivat sitä, että jos ei ole papereita Afganistanissa tehdyistä tutkinnoista tai opinnoista, on pakko aloittaa opiskelu aivan alkeista, Essayah kertoo.

Parinkymmenen maahanmuuttajan joukossa oli myös perhe, jossa on pienet lapset. Miesten ja naisten lisäksi Essayah tapasi suomalaisia tukiperheitä.

– Kristityksi kääntyminen on ollut heille sekä vapauttavaa että toisaalta oma tausta huomioiden vaarallista, Essayah sanoo.

 

Ylös