Keskuskauppakamari: Maakuntauudistusta ei pidä toteuttaa ilman sotea

17.3.2017 klo 08:37 Politiikka KD Lehti

Maakuntauudistusta ei pidä toteuttaa, jos soten valinnanvapautta viivytetään, vaatii Keskuskauppakamari. Uudistuksen on edettävä kokonaisuutena, ja valinnanvapauden suunnitellusta aikataulusta on pidettävä kiinni.

Keskuskauppakamarin mukaan valinnanvapaus on saatettava voimaan suunnitellusti vuoden 2019 alussa. Mikäli näin ei tapahdu, ei maakuntienkaan tule silloin aloittaa toimintaansa.

– Maakuntien Suomen perustaminen ilman sote-uudistusta ja valinnanvapautta olisi järjetöntä

– Maakuntien Suomen perustaminen ilman sote-uudistusta ja valinnanvapautta olisi järjetöntä. Kyseessä on kokonaisuus, jolla tavoitellaan parempaa hoitoa ja kustannusten kasvun hillitsemistä. Tavoitteita ei saavuteta ilman valinnanvapautta. Pelkällä hallintomallilla ei tehdä mitään, Keskuskauppakamarin varatoimitusjohtaja Leena Linnainmaa arvioi.

Paloittain valmisteltu sote- ja maakuntauudistus on edennyt eduskuntaan maakuntauudistuksen osalta. Sote-uudistuksen osalta valmistelu on vielä kesken. Varsinkin valinnanvapauden vastustajat ovat vaatineet valinnanvapauden viivyttämistä.

Keskuskauppakamarin mukaan varaa viivyttelyyn ei ole. Sosiaali- ja terveydenhuollon kustannusten jatkuva kasvu ja palvelujen epätasainen saatavuus tekevät sote-uudistuksesta välttämättömän. Soten vuosittaiset kustannukset ovat jo yli 25 miljardia, mutta siitä huolimatta jonot terveyskeskuksiin ovat arkipäivää.

– Aikaa uudistuksen valmisteluun on vielä 1,5 vuotta ennen suunniteltua voimaantuloa vuonna 2019. Valinnanvapauden piiriin on uudistuksen ensimmäisessä vaiheessa tulossa 10–30 prosenttia maakunnan sosiaali- ja terveydenhuollon kokonaisrahoituksesta, joten alkuperäinen aikataulu ei merkitse suurta kertarysäystä, Linnainmaa sanoo.

Valinnanvapauden onnistunut toteutus vaatii, että palveluiden monituottajamalli toimii alusta asti kilpailuneutraalisti. Yksityisen, julkisen ja kolmannen sektorin palveluntuottajien välillä on oltava tasapuolinen kilpailuasetelma.

Tämän lisäksi asiakkailla on oltava oikeus valita sote-keskuksensa suoran valinnan periaatteen mukaan. Näiden periaatteiden toteutumista ei saa lykätä yli vuoden 2019 .

Linnainmaan mukaan kaikkien suomalaisten etu on, että sote-valmistelu saadaan maaliin alkuperäisessä aikataulussa.

–Uudistuneen järjestelmän ei tarvitse olla alusta asti täydellinen. Korjausliikkeitä voidaan tehdä. Sote-uudistus on iso ja vaativa hanke. Hallituksen ei kuitenkaan pidä antaa periksi haasteiden edessä. Valinnanvapausmallin valmistelua on jatkettava tiiviisti ja pidettävä kiinni suunnitellusta aikataulusta, hän vaatii.

Ylös