Peter Östman: Hallituksen sote-esitys tuskin takaa tasavertaisia lähipalveluja koko Suomeen

24.3.2017 klo 12:35 Politiikka Samuli Rissanen

Suurissa kasvukeskuksissa palvelut saattavat jopa laadullisesti parantua, mutta syrjäseudulla joudutaan tyytymään heikompaan. Soten valinnanvapaus on lähtökohtaisesti hyvä asia, mutta voi väärin toteutettuna heikentää sekä yksityisen että julkisen sektorin tuottamia palveluja.

Kristillisdemokraattisen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Peter Östman saattoi tänään opposition yhteisen välikysymyksen soten valinnanvapaudesta eduskunnan keskuskansliaan.

Välikysymyksessä hallitukselta vaaditaan vastausta 11 sote-uudistuksen valinnanvapautta koskevaan ongelmakohtaan. Östman kertoo, että kristillisdemokraateille tärkein huolenaihe liittyy tasavertaisten lähipalvelujen toteutumiseen koko maassa.

– Vaikea uskoa, että niin käy, jos hallituksen sote-esitys toteutuu, Östman sanoo.

Jo lähtökohtaisesti vaikea yhtälö on, että laadukkaampia palveluja saataisiin vähenevillä resursseilla.

– Eikä edes sote-uudistukselle asetettu kolmen miljardin säästötavoite toteudu, mikäli terveydenhuollon tietojärjestelmiä ei yhtenäistetä, Östman toteaa.

Valinnanvapaus on Östmanin mukaan lähtökohtaisesti hyvä asia, mutta hallituksen mallilta voi odottaa tällä hetkellä vain, että hyvinvointierot kasvavat niin alueellisesti kuin väestöryhmienkin välillä.

– Pienten maakuntien voi olla vaikea selvitä lakisääteisistä tehtävistä, eli kansalaiset todennäköisesti saavat niissä huonompaa palvelua kuin suurten kasvukeskusten asukkaat, Östman arvioi.

Oppositioryhmien edustajat jättivät Sdp:n Tuula Haataisen johdolla välikysymyksen soten valinnanvapaudesta eduskunnan keskuskansliaan. (Kuva: Samuli Rissanen)

Oppositioryhmien edustajat jättivät Sdp:n Tuula Haataisen johdolla välikysymyksen soten valinnanvapaudesta eduskunnan keskuskansliaan. (Kuva: Samuli Rissanen)

Yrittäjähenkisenä kansanedustajana tunnettu Östman ei välttämättä niele edes sote-uudistukselle asetettua laajaa yhtiöittämispakkoa. Pahimmassa tapauksessa voi käydä niin, että sekä yksityisten yritysten että julkisen sektorin tuottamat palvelut heikkenevät.

Valinnanvapaus saattaa myös johtaa yritysten kermankuorintaan asiakkaista ja kansainvälisten yritysten invaasioon ja verosuunnitteluun. Östman muistuttaa, että esimerkiksi korkovähennyksillä keplotteluun on olemassa lain suomia mahdollisuuksia puuttua.

– Täytyy muistaa, että nyt toimitaan kuitenkin suomalaisten verovaroin ylläpitämässä järjestelmässä, hän sanoo.

Östman on taipuvainen uskomaan, että maakuntamallissa, johon sotea on soviteltu, toteutuu keskustan lempilapsi. Itse sote-uudistus olisi ollut järkevämpää toteuttaa viime hallituskaudella muun muassa sisäministeri Päivi Räsäsen esilläpitämän viiden erityisvastuualueen (ERVA) varaan.

– Hallitus tuskin perääntyy linjastaan valinnanvapauden tai maakuntamallin suhteen, Östman arvioi realistisesti.

Hallituksella on nyt kuitenkin kaksi viikkoa aikaa vastata kuntavaalejakin sähköistävään sote-välikysymykseen.

– Tässä on kyse kaikille suomalaisille keskeisistä palveluista, joten erittäin aiheellinen keskustelu tämä kyllä on, Östman arvioi.

Ylös