Kyse on EU:n tulevaisuudesta

25.3.2017 klo 11:35 Uutiset Esa Erävalo

Komissio julkaisi maaliskuun alussa valkoisen kirjan Euroopan tulevaisuudesta. Siinä esitellään viisi eri skenaariota Euroopan unionin kehityksestä vuoteen 2025 mennessä. Mukana on komission tulkinta viiden vaihtoehdon vaikutuksista eri politiikan aloilla. Vaikutus on komission mielestä sitä myönteisempi mitä pitemmälle integraatiossa mennään.

Vaikka valkoiset kirjat ovat yleensä vasta keskusteluasiakirjoja, tähän valkoiseen kirjaan on suhtauduttava äärimmäisen vakavasti, koska se on perustavan laatuinen pyrkimys määrittää Euroopan unionin suuntaa. Se käynnistää orkestroidun prosessin.

Prosessi alkaa huippukokouksesta tänään 25.3., jolloin juhlitaan Rooman sopimuksen 60. vuosipäivää. Prosessi jatkuu, kun huhtikuun lopulla julkaistaan keskusteluasiakirja ”EU:n sosiaalisesta ulottuvuudesta”, toukokuun puolivälissä ”globalisaation hallinnasta”, toukokuun lopulla ”talous- ja rahaliiton tulevaisuudesta”, kesäkuussa ”EU:n puolustuksen tulevaisuudesta” ja kesäkuun lopulla ”EU:n rahoituksen tulevaisuudesta”.

Syyskuussa komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker pitää puheen unionin tilasta ja joulukuussa huippukokouksessa pitäisi jo tehdä ensimmäisiä päätelmiä, jotta lopulliset päätökset tehtäisiin hyvissä ajoin ennen Euroopan parlamentin vaaleja kesäkuussa 2019.

Ylös