Maksuhäiriöisiä enemmän kuin koskaan

11.4.2017 klo 15:20 Kotimaa Samuli Rissanen

Maksuhäiriöisten henkilöiden määrän kasvulle ei näy loppua, Suomen Asiakastiedosta kerrotaan. Maksuhäiriöisiä henkilöitä oli maaliskuun lopussa jo lähes 374 000, eli enemmän kuin koskaan.

Tämän vuoden alusta yhteensä noin 150 000 henkilölle on rekisteröity reilusti yli puoli miljoonaa maksuhäiriömerkintää. Maksuhäiriöiden määrä verrattuna viime vuoden alkuun on kasvanut 11 prosentilla.

Suomen Asiakastieto Oy:n liiketoimintajohtaja Jouni Muhonen arvioi, että nyt on korkea aika  puuttua ongelman syihin oikeilla, aidosti tehokkailla tavoilla.

Kuluttajien maksuhäiriöt johtuvat ensisijaisesti siitä, että he ovat yhtä aikaa velkaantuneet liian moneen suuntaan

Hänen mukaansa hyvä tapa estää ylivelkaantumista on hyödyntää luottopäätöksissä positiivista tietoa, eli tietoa kuluttajan muista luotoista ja niiden hoitamisesta.

– Hyvä asia on, että nyt finassisektori on laajalla rintamalla näyttänyt tälle ajatusmallille vihreää valoa, Muhonen sanoo.

Asiakastiedon kokemuksen ja laajaan dataan perustuvan näkemyksen mukaan kuluttajien maksuhäiriöt johtuvat ensisijaisesti siitä, että he ovat yhtä aikaa velkaantuneet liian moneen suuntaan.

Jotta maksuhäiriöisten henkilöiden määrän kasvu saataisiin pysähtymään, kierre pitäisi katkaista ennen ylivelkaantumista ja ensimmäistä maksuhäiriötä. Eli luotolla ei enää myytäisi, jos luottovelvoitteita on jo liian moneen suuntaan.

Yksittäisten luottojen korkoprosentit eivät kuluttajan taloutta kaada, vaan ongelmat ovat usein kasaantuneet ajan kuluessa. Olemassa olevat ja ehdotetut korkokatot eivät ole vähentäneet maksuhäiriöisten määrää, vaan pikemminkin päinvastoin.

– Korttitalo romahtaa, kun rahalainojen lisäksi pitää maksaa myös muut elämisen kulut. Monelle kuluttajalle on vaikeaa seurata omaa maksukykyään ja herätä ajoissa, kun se on pettämässä, Muhonen huomioi.

 

Ylös