Puoli kuuta peipposesta, västäräkistä vähäsen – muuttolinnut saapuneet

17.4.2017 klo 09:00 Kotimaa KD Lehti

Monet kevään muuttolinnut ovat jo saapuneet Suomeen. Luonto-Liiton kevätseurannassa on jo saatu havaintoja esimerkiksi peipoista, töyhtöhyypistä, naurulokeista ja kurjista.

Havaintoja on jo tehty lähes koko maassa pohjoisinta Suomea lukuun ottamatta. Kiuruja ja kottaraisia on nähty lähinnä Etelä- ja Länsi-Suomessa.

– Peippo on aika varma kevään merkki. Ensimmäiset västäräkit on jo havaittu. Sitten on nähty myös muuttavia vesilintuja, kuten esimerkiksi hanhia, kertoo Luonto-Liiton ympäristökasvatuspäällikkö Malva Green.

Hän itse pitää etenkin västäräkkien tuloa hyvänä merkkipaaluna, koska lintu on hyönteissyöjä.

– Se tulee, kun alkaa olla toivoa siitä, että on jo jonkin verran hyönteisiä ilmassa ja lennossa.

Luonnonkukista ensimmäisten joukossa avautuvat leskenlehdet ja sinivuokot. Niitä on jo nähty Etelä- ja Keski-Suomessa.

Luonnonkukista ensimmäisten joukossa avautuvat leskenlehdet ja sinivuokot. Niitä on jo nähty Etelä- ja Keski-Suomessa. Lisäksi havaintoja on tehty kukkivista pajuista.

Eteläisellä rannikolla kukkivat ensimmäiset valkovuokot.

Kevään tulosta kertovat myös havainnot sammakkoeläimistä ja matelijoista. Esimerkiksi rupikonnia on nähty Helsingissä ja kyykäärmeitä ainakin Länsi-Suomessa ja Pirkanmaalla.

Luonto-Liitto tekee kevätluonnon seurantaa nyt 41. vuotta. Viime vuonna havaintoja kertyi noin 15 000. Kevätseurantaan voi verkkosivujen kautta osallistua kuka tahansa luonnosta kiinnostunut ja ensihavaintoja voi kirjata koska vain.

Lähteet: STT, kevatseuranta.fi

 

Ylös