Päivi Räsänen vaatii puoliväliriiheltä ratkaisuja ja resursseja saattohoitoon

24.4.2017 klo 16:26 Politiikka Kristiina Kunnas

– Osaavan saattohoidon saatavuus on Suomessa edelleen liian sattumanvaraista. Puoliväliriihessä löydettävä ratkaisut ja resurssit saattohoitoon, toteaa Kristillisdemokraattien kansanedustaja Päivi Räsänen.

Päivi Räsänen muistuttaa, että vaikka saattohoitoa ja sen saatavuutta on viime vuosien aikana parannettu erilaisin toimenpitein, eivät asiat vielä ole kunnossa.

–  Annetuista ohjeista ja suosituksista huolimatta osaavan saattohoidon saatavuus on Suomessa edelleen liian sattumanvaraista, eikä oikeutta laadukkaaseen saattohoitoon pystytä vielä kaikille takaamaan, Räsänen huomauttaa.

Hän vaatii hallitukselta ratkaisuja puoliväliriihessä.

– Hallituksen on parhaillaan käynnissä olevassa puoliväliriihessä löydettävä ratkaisut saattohoidon kehittämiseen, saattohoitolain valmistelun käynnistämiseen ja tarvittaviin resursseihin.

On resurssipulaa, mutta sen lisäksi myös osaamisvajetta. Ongelmana on myös se, ettei saattohoitoa ei ole riittävän systemaattisesti kehitetty osana julkista terveydenhuoltoa.

Räsäsen mielestä meillä pitäisi olla saattohoitolaki.

– Tarvitsemme saattohoitolain, jotta jokaisella olisi lain turvaama oikeus päästä saattohoitoon.

Hän pitää asiaa perus- ja ihmisoikeutena.

– Saattohoidon riittävä ja tasa-arvoinen toteutuminen edellyttää, että se on tarvittaessa potilaiden saatavilla riippumatta asuinpaikasta tai sairaudesta, Räsänen sanoo.

Hänen mukaansa kuntien välillä on tällä hetkellä liian isoja eroja saattohoidon saatavuudessa ja laadussa.

– On resurssipulaa, mutta sen lisäksi myös osaamisvajetta. Ongelmana on myös se, ettei saattohoitoa ei ole riittävän systemaattisesti kehitetty osana julkista terveydenhuoltoa.

– Sen lisäksi, että lainsäädännön on taattava kaikille kuolemaa lähestyville ihmisille hyvä oirehoito, tarvittava tuki sekä mahdollisuus rauhalliseen ja kärsimyksettömään kuolemaan, pitää myös saattohoitoon osallistuvan ammattihenkilöstön koulutukseen panostaa.

Räsänen myös toteaa, että kaikki eduskuntapuolueet ovat ilmaisseet tukensa saattohoidon merkittävään kehittämiseen lainsäädännössä.

– Samaten on vaadittu resurssien lisäämistä. Nyt on oikea hetki toteuttaa aikeet ja siirtyä puheista tekoihin, painottaa Räsänen.

 

 

Ylös