Päivi Räsänen: Talkootyön ateriat säädettävä verovapaiksi

5.5.2017 klo 07:38 Politiikka Samuli Rissanen

–  Talkootöiden yhteydessä tarjoiltu ruoka on perinteinen käytäntö ja sen verollisuus sotii vahvasti yleistä oikeustajua vastaan. Siksi talkoolaisten ruokailu on säädettävä verovapaaksi ateriaeduksi matkakustannusten korvausten tavoin, kansanedustaja Päivi Räsänen esittää.

Räsänen on jättänyt hallituksen vastattavaksi kirjallisen kysymyksen vapaaehtoistyön ateriaedun veronalaisuudesta.

Hänen mielestään verohallinnon maaliskuussa antamat uudet ohjeet yleishyödyllisten yhteisöjen ja julkisyhteisöjen vapaaehtoistoiminnan ennakkoperintäkysymyksistä ovat tulkinnanvaraiset ja epäselvät.

– Vapaaehtoistyöntekijän vastuulle ja omalletunnolle ei voida sysätä epäselvien ohjeiden tulkintaa

Uuden ohjeen mukaan vapaaehtoistyöntekijän maksuttomaan ruokailuun osallistuminen on veronalaista tuloa, joka vapaaehtoistyöntekijän on ilmoitettava verotuksessaan, mikäli se sovitaan vastikkeeksi tehdystä työstä tai mikäli se on tavanomaista arvokkaampaa.

– Sopimisen ja aterian arvon toteaminen ja tulkinta jää veroviranomaisille sekä veronalaisuutta pohtivalle vapaaehtoistyöntekijälle. Vapaaehtoistyöntekijän vastuulle ja omalletunnolle ei voida sysätä epäselvien ohjeiden tulkintaa, Räsänen moittii.

Vapaaehtoistoimintaan osallistuminen on Suomessa laajaa, ja vapaaehtoistyön merkitys hyvinvoinnin lähteenä tunnustetaan yleisesti. Mahdolliset veroseuraamukset tulevat Räsäsen mukaan vaikeuttamaan vapaaehtoisten saamista mukaan yhteiskunnallisesti tärkeään vapaaehtoistyöhön, mikäli lakia ei muuteta.

Ylös