Sari Essayah: Soten valinnanvapaus on laadittu suurten kaupunkiseutujen ehdoilla

6.5.2017 klo 12:00 Politiikka Samuli Rissanen

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah moittii hallitusta soten valinnanvapauslainsäädännön laatimisesta kasvukeskusten ehdoilla.

Essayah muistuttaa, että valinnanvapauden toteuttaminen edellyttää toimivia markkinoita ja todellisten kilpailevien vaihtoehtojen olemassaoloa. Tämä toteutuu hyvin pääkaupunkiseudulla. Sen sijaan esimerkiksi Kainuussa, jossa on pitkät etäisyydet ja harvaa asutusta, ei tällaisia markkinoita ole kaikille saatavilla.

– Kansalaisten yhdenvertaisuus ei tällä mallilla toteudu vaan vaarantuu entisestään, Essayah sanoo.

– Näyttää siltä, kansalaiset tulevat saamaan entistä epätasaisempaa laatua, entistä kalliimmalla

Sote-uudistuksessa alkuperäisinä tavoitteina olivat myös sujuvat palveluketjut integraation kautta ja painopisteen siirtyminen kevyempiin palveluihin sekä kolmen miljardin euron säästöt kulujen kasvusta vuoteen 2029 mennessä.

Essayah’n mielestä Kainuun nykyinen malli toteuttaa jo tällä hetkellä sujuvien palveluketjujen tavoitteen. Koko terveyspalveluketju on Kainuussa yksissä käsissä, jolloin painopistettä voidaan siirtää hyvinvointia ennakoivasti vahvistaviin sekä perustason palveluihin.

Sote-uudistuksessa palvelut hajaantuvat ja riski kustannusten merkittävälle kasvulle on todellinen. Hallituksen tulee palata uudistuksen alkuperäisiin tavoitteisiin. Kainuussa yksikään uudistuksen päätavoitteista ei toteudu, mikäli esillä olleella mallilla mennään loppuun saakka.

– Näyttää siltä, kansalaiset tulevat saamaan entistä epätasaisempaa laatua, entistä kalliimmalla, Essayah toteaa.

Ylös