Suomen talous parhaassa vedossa vuosiin

9.5.2017 klo 10:40 Politiikka Samuli Rissanen

Suomen talous on nyt parhaassa vedossa moneen vuoteen. Myös pitkään alamaissa ollut vienti on nousemassa tukemaan talouden kasvua.

Finanssikonserni ja taloustutkimuslaitos toisensa perään on nostanut arviotaan Suomen talouden kasvusta kevään aikana. Kuluttajan näkövinkkelistä taloustilanne on tällä hetkellä valoisa ja samaan aikaan maailmantalous on hyvässä vireessä ja suomalaisten yritysten vienti on virkoamassa.

– Jos kaikki palaset loksahtavat kohdalleen, uskomme Suomen talouden kasvavan 2 prosenttia tänä vuonna, pääekonomisti Timo Hirvonen FIMistä.

Varainhoitaja ja yksityispankki FIM on osa S-Pankki-konsernia.

S-Pankin talousennusteen mukaan Suomen talous kasvaa tänä vuonna laajalla rintamalla

– Kilpailukyvyn parantuminen ja vahvistunut tilauskanta kertovat viennin käänteestä, Hirvonen arvioi.

Tullin ennakkotilastosta käy ilmi, että Suomen tavaraviennin arvo kasvoi maaliskuussa 17 prosenttia viime vuoden maaliskuusta.

Huomattavinta viennin kasvu oli sähköteknisten koneiden ja laitteiden, teräksen ja öljyjalosteiden kohdalla. Teollisuuden koneiden ja laitteiden sekä paperin ja pahvin viennin arvon kasvu taas oli vaatimatonta.

Vaikka Suomen ja koko maailman taloustilanne näyttää tällä hetkellä varsin kirkkaalta, mahtuu talouden näkymiin S-pankin ennusteen mukaan myös riskejä.

Ennusteessa arvioidaan, että Yhdysvaltojen presidentti Donald Trumpin kauppapoliittiset linjaukset ovat toteutuessaan iso riski globalisaatiolle ja maailmankaupalle. Euroopassa puolestaan Italian parlamenttivaalien lopputulos voi pahimmillaan aiheuttaa sekasortoa markkinoilla ja taloudessa.

– Kokonaisuudessaan talouden kehitystä ennakoivien tilastotietojen kohentuminen viittaa kuitenkin maailmanlaajuisen kasvun piristymiseen, Hirvonen sanoo.

Ylös