KD:n Sari Tanus: Onko harmaa talous myötätuulessa?

12.5.2017 klo 12:41 Politiikka Kristiina Kunnas

Kristillisdemokraattien  kansanedustaja Sari Tanus kritisoi hallitusta harmaan talouden torjunnasta. – Missä ovat ne toimenpiteet,  joilla hallitus pyrkii aktiivisesti torjumaan harmaata taloutta? Tanus kysyy.

Sari Tanus muistuttaa, että Sipilän hallitusohjelman mukaan harmaata taloutta torjutaan aktiivisesti. Ministerivaliokunta hyväksyi vuonna 2016 harmaan talouden ja talousrikollisuuden torjunnan strategian, minkä tarkoituksena on ennalta estää ja vähentää yritystoiminnassa tapahtuvaa harmaata taloutta ja talousrikollisuutta.

– Hallintarekisteri- ja soten valinnanvapaus -esityksien kohdalla sekä suurten kansainvälisten sote-palveluntuottajien maakohtaisen veroraportoinnin vesittämisen myötä näistä harmaan talouden torjumisen tavoitteista ollaan kuitenkin räikeästi lipeämässä, Tanus huomauttaa.

Kristillisdemokraattien kansanedustaja sekä 3. varapuheenjohtaja antoi asiasta kannanoton perjantaiaamuna.

Hallintarekisteri- ja soten valinnanvapaus -esityksien kohdalla sekä suurten kansainvälisten sote-palveluntuottajien maakohtaisen veroraportoinnin vesittämisen myötä näistä harmaan talouden torjumisen tavoitteista ollaan kuitenkin räikeästi lipeämässä.

– Monien asiantuntijoiden mukaan väärinkäytöksille ollaan avaamassa tietä, Tanus jatkaa.

Sote-valinnanvapautta koskevassa lakiesityksessä suurille kansainvälisille sote-yrityksille on säädetty velvollisuus julkiseen maakohtaiseen veroraportointiin.  Finnwatchin mukaan kokonaiskuva sote-yrityksen veronmaksusta muodostuu yli 10 tietoelementistä, joista hallituksen esityksessä puuttuu puolet.

– Yrityksiä ei muun muassa vaadita raportoimaan kaikkia perustilinpäätöstietoja, joita esimerkiksi EU pitää kaikkein keskeisimpinä verovalvonnan ja aggressiivisen verosuunnittelun arvioimisen kannalta. Myös henkilöstökulut ja henkilöstön määrä ovat varsin keskeisiä elementtejä sote-palveluntuottajan toimintaa arvioitaessa, Tanus toteaa.

Hän kysyy, miksi kansainvälisten sote-yrittäjien kohdalla tehtäisiin poikkeus.

– Miksei kansainvälisiltä sote-yrittäjiltä vaadittaisi sellaisia verotusmenettelylaissa säädettyjä tietoja, joita muut, suurimmatkin kansainväliset yritykset joutuvat jo nyt raportoimaan maakohtaisesti?

Tanus haluaa tietää, mitä ovat ne toimenpiteet, joilla hallitus pyrkii aktiivisesti torjumaan harmaata taloutta.

– Avoimuuden ja läpinäkyvyyden tulisi olla yksi keskeisimmistä elementeistä tässä kamppailussa!

– Eikö toimenpiteisiin ehdottomasti tule kuulua hallintarekisteriesityksen poisvetäminen ja kansainvälisten sote-toimijoiden maakohtaisen veroraportointivaatimuksen asettaminen riittävälle tasolle, Tanus arvostelee.

 

 

Ylös