Sote-uudistuksen tietojärjestelmien uudistaminen valmiina vasta ensi vuosikymmenellä

15.5.2017 klo 09:09 Politiikka Samuli Rissanen

STT uutisoi, Sote-uudistukseen liittyvä tietojärjestelmien uudistaminen on valmis kokonaisuudessaan vasta ensi vuosikymmenen puolella. Valinnanvapaus alkaa nykyisten järjestelmien pohjalta. Koko uudistaminen on valtava urakka.

Sote-palvelujen valinnanvapauden on määrä tulla voimaan vuonna 2019, ja tähän vaiheeseen lähdetään nykyisten tietojärjestelmien pohjalta.
– Täytyy aloittaa nykyjärjestelmiä hyödyntämällä, jolloin se asiointi ei ole ihan niin sujuvaa kenenkään kannalta, alivaltiosihteeri Tuomas Pöysti kertoo STT:lle.

– Vuonna 2019 vielä varmasti siirrellään monin paikoin papereita organisaatiosta toiseen

Myöhemmässä vaiheessa tarkoituksena on, että listautuminen asiakkaaksi ja palveluntarjoajien vertailu onnistuu samalla sivustolla, jolla omia potilastietoja voi katsella ja hallinnoida.

Pöysti arvioi STT:lle, että tähän vaiheeseen päästään vuosina 2021–22.

Terveydenhuollon tietojärjestelmien uusiminen on kokonaisuudessaan valtava urakka, jossa vanhoja, paljolti 80-luvulla koodattuja järjestelmiä uusitaan ja rakennetaan ratkaisuja, joilla tiedot saadaan liikkumaan järjestelmästä toiseen.
Tietojärjestelmätieteen professori Reima Suomi pitää aikataulua tiukkana.
– Vuonna 2019 vielä varmasti siirrellään monin paikoin papereita organisaatiosta toiseen.
Hänen mukaansa asiat on sinänsä kyllä mahdollista saada kuntoon, jos halukkuutta on.
– Verottajan tietojärjestelmät ovat hyvä esimerkki: me saamme nykyään veroehdotuksen kotiin, eikä mitään tarvitse tehdä, Suomi vertaa.

Hallitus on varautunut investoimaan kokonaisuuteen lähivuosina 1,5 miljardia. Professori muistuttaa, että lopullista hintaa on vaikea arvioida. Itse järjestelmän hintalappu on vain pieni osa kustannuksista. Uusi tietojärjestelmä tarkoittaa aina toimintatapojen järkeistämistä, ja sillä on loppusummaan iso merkitys.
– Se voi olla miljardi tai 10 miljardia, erittäin vaikea sanoa.

Ylös