Joka kolmas syöpä johtuu tupakasta

18.5.2017 klo 14:10 Politiikka Samuli Rissanen

Suomessa joka toinen tupakoitsija kuolee tupakoinnista aiheutuviin sairauksiin, ellei lopeta tupakointia ja joka kolmas syöpä johtuu tupakoinnista. Syövän riski pienenee kaikenikäisillä tupakoinnin lopettamisen jälkeen.

Tupakkatuotteiden käyttö Suomessa on vähentynyt, mutta edelleen 16 prosenttia miehistä ja 12 prosenttia naisista tupakoi säännöllisesti. Lisäksi nuuskan ja sähkösavukkeiden käyttö on lisääntynyt etenkin nuorten keskuudessa.

Yli puolet tupakoijista haluaisi lopettaa ja runsas kolmasosa on yrittänyt lopettaa tupakoinnin

Neljä viidestä päivittäin tupakoivasta on huolissaan siitä, miten tupakointi vaikuttaa terveyteen. Yli puolet tupakoijista haluaisi lopettaa ja runsas kolmasosa on yrittänyt lopettaa tupakoinnin.

Lopettaminen ei ole kaikille helppoa ja moni tarvitsee tukea lopettamispäätökselleen sekä apua vieroitusoireisiin.

– Tällä hetkellä vieroittamisen tukea on tarjolla hyvin epätasaisesti eri paikkakunnilla. Sote-uudistuksessa on pidettävä huolta siitä, että tupakkatuotteiden lopettamisen tuki sisältyy sote-keskusten peruspalveluihin. Erilaisia vieroituspalveluja tulee olla saatavilla matalan kynnyksen palveluina ja niitä tulee tarjota myös nuorille, Syöpäjärjestöjen terveyden edistämisen ylilääkäri Eeva Ollila vaatii.

Kaikki tupakkatuotteet ovat haitallisia riippumatta siitä, käytetäänkö niitä polttamalla, nuuskaamalla vai pureskelemalla vai altistutaanko niille passiivisesti. Suurin syövän riski liittyy tupakan polttamiseen, sillä palamisprosessissa muodostuu lisää vaarallisia, syöpää aiheuttavia aineita.

Nuuskassa on huomattavasti enemmän nikotiinia kuin savukkeissa. Siinä on myös syöpää aiheuttavia aineita.

Myös sähkösavuke ja e-shisha aiheuttavat nikotiiniriippuvuutta ja hengitettävät höyryt ovat haitaksi terveydelle.

Ylös