Essayah Lahdessa: Lapsiystävällinen Lahti lastenhoidon mallikunnaksi

19.5.2017 klo 17:00 Politiikka Merja Eräpolku

Puolueen puheenjohtaja, kansanedustaja Sari Essayah ehdottaa Lahtea mallikunnaksi lapsiystävällisen hoidon järjestämisessä.

– Lahti on lapsiystävällisyydestään palkittu kaupunki. Lahdella olisi uuden valtuustokauden aluksi oiva mahdollisuus vahvistaa tätä imagoa ja tehdä lasten hoitoa koskevat ratkaisut vanhempien valinnanmahdollisuuksia ja lasten kotihoitoa tukemalla käyttämällä palvelusetelimallia ja myöntämällä Lahti-lisää, puheenjohtaja Sari Essayah totesi vieraillessaan Lahdessa.

Essayah kritisoi kunnalliseen päivähoitoon keskittyvää päivähoitomallia kalliiksi ja perheiden valinnanvapautta rajoittavaksi. Hän muistutti, että alle 3-vuotiaiden kunnallinen päivähoito maksaa jopa yli 17 000 euroa vuodessa lasta kohti.

Kunnallisvero kattaa yhden alle 3-vuotiaan lapsen hoitokulut vasta yli 50 000 euron vuosituloilla. Jos lapsia on useita, tämäkään ei riitä.

– Tästä enintään 3 190 euroa saadaan takaisin asiakasmaksuissa. Tämä tuki ohjaa vanhempien valintoja. Onko perusteltua, että kunnalliseen päivähoitoon panostetaan näin valtavasti verovaroja? Kunnallisvero kattaa yhden alle 3-vuotiaan lapsen hoitokulut vasta yli 50 000 euron vuosituloilla. Jos lapsia on useita, tämäkään ei riitä, Essayah perusteli.

Essayah peräänkuulutti myös perusteita kunnalliseen päivähoitoon perustuvalle järjestelmälle.

Alle 3-vuotiaan päiväkotihoito on yhteiskunnalle niin merkittävä investointi, että sille pitäisi olla vahvat perusteet. Lasten psykiatrit ovat harvinaisen yksimielisiä siitä, että kotihoito tai hoito pienessä ryhmässä on pienten lasten kehitykselle paras vaihtoehto.

– Siksi yhteiskunnan ei pidä tietoisesti pyrkiä siihen suuntaan, että yhä useamman alle kolmivuotiaan lapsen hoito toteutuu säästöillä höystettynä yhä suuremmissa lapsiryhmissä, Essayah sanoi.

 

Ylös