Presidentti Mauno Koivistoa kunnioitetaan Veteraanin iltahuudolla siunaustilaisuudessa – suorat lähetykset Ylessä

25.5.2017 klo 12:18 Kotimaa KD Lehti

Tuomiokirkon portaat on paras paikka seurata läheltä presidentti Mauno Koiviston hautajaispäivän tapahtumia, sillä siunaustilaisuuden ääni välitetään Senaatintorille. Ylessä tapahtumia voi seurata suorana tv- ja radiolähetyksenä.

Presidentti Mauno Koiviston siunaustilaisuudessa helatorstaina kuullaan Veteraanin iltahuuto baritoni Jorma Hynnisen, Helsingin tuomiokirkon poikakuoron Cantores Minoresin ja Kaartin soittokunnan esittämänä. Kalervo Hämäläisen vuonna 1988 säveltämä Veteraanin iltahuuto on kunnianosoitus talvi- ja jatkosodan veteraaneille.

Siunaustilaisuus Tuomiokirkossa alkaa Jean Sibeliuksen Surusoitolla. Kukkatervehdyksen laskevat omaiset, presidentit Sauli Niinistö, Martti Ahtisaari ja Tarja Halonen sekä eduskunta ja valtioneuvosto. Muistopuheen pitää presidentti Niinistö.

Hautajaisten toteutuksessa on huomioitu valtiollisten hautajaisten traditiot, presidentti Koiviston henkilöhistoria ja omaisten toivomukset.

– Hautajaisten toteutuksessa on huomioitu valtiollisten hautajaisten traditiot, presidentti Koiviston henkilöhistoria ja omaisten toivomukset, sanoi hautajaisten valmistelutoimikunnan puheenjohtaja, valtiosihteeri Paula Lehtomäki.

Koko siunaustilaisuus välitetään äänenä Senaatintorille. Presidentin siunaa hautaan emeritus-piispa Eero Huovinen.

Kirkossa arkkua kantavat palveluksessa olevat kenraalit ja amiraalit. Arkun edessä kulkevat Puolustusvoimien komentaja, kenraali Jarmo Lindberg ja Rajavartiolaitoksen päällikkö, kenraaliluutnantti Jaakko Kaukanen.

Hautajaisiin on kutsuttu omaisten ja valtiojohdon lisäksi yli 500 kutsuvierasta. Ulkovaltoja edustavat suurlähettiläät. Tämä on päätetty yhdessä omaisten kanssa.

Myös yleisöllä on mahdollisuus osallistua siunaustilaisuuteen. Kirkossa tulisi olla paikallaan istumassa viimeistään 12.30. Muille kuin kutsuvieraille järjestetään turvatarkastus.

Yleisradio lähettää hautajaiset suorana lähetyksenä TV1:ssä ja Yle Radio Suomessa alkaen klo 12.50, samoin internetin välityksellä.

Surusaatto lähtee liikkeelle kirkolta siunaustilaisuuden jälkeen noin kello 14.30 ja saapuu Hietaniemen hautausmaalle noin kello 15. Autosaattue pysähtyy Valtioneuvoston linnan, Suomen Pankin ja Presidentinlinnan edessä.

Presidentinlinnan edessä järjestetään minuutin kestävä sotilasseremonia.

– Koiviston hautajaissaattuetta seuraamaan odotetaan saapuvan kymmeniätuhansia kansalaisia, mahdollisesti jopa yli satatuhatta, jos sää on hyvä, arvioi ylikomisario Heikki Porola Helsingin poliisista.

Porolan mukaan paras paikka seurata tapahtumia ovat Tuomiokirkon portaat. Surusaatto kiertää koko Senaatintorin. Kaikkien Helsingin luterilaisten kirkkojen kellot soittavat saattokelloja saaton ajan.

– Muita hyviä paikkoja seurata tapahtumaa ovat saattueen pysähdyspaikat, Marskin patsas ja Hietaniemen hautausmaa.

Saattuetta vetävät alkumatkan ratsupoliisit ja myöhemmin moottoripyöräpoliisit.

– Hautajaispäivän perusajatus on, että kaikki suomalaiset voisivat tavalla tai toisella löytää tavan muistaa presidentti Koivistoa, sanoi ulkoministeri Timo Soini (ps.), joka johtaa hautajaisten valmistelutoimikuntaa.

Arkun laskevat hautaan presidentin entiset adjutantit. Hautaan laskuun osallistuu vain pieni joukko omaisia ja kutsuvieraita. Ylioppilaskunnan laulajat esittää haudalla laulun Oi kallis Suomenmaa.

Koiviston hautajaisissa ei ammuta kunnialaukauksia. Kunnialaukauksia ei ollut myöskään presidentti Urho Kekkosen hautajaisissa vuonna 1986.

Hautajaisten sotilasseremonioihin ja turvallisuustehtäviin ottaa osaa kaikkiaan noin 800 sotilasta.

Muistotilaisuudessa Säätytalolla puhuvat pääministeri Juha Sipilä (kesk.), entinen pääministeri Paavo Lipponen (sd.) sekä omaisten edustaja, presidentin tyttären Assi Koiviston puoliso Heikki Allonen.

Lähde: STT–Sanna Nikula

 

Ylös