Alkoholilaki tulee – onko maksasi valmis?

28.5.2017 klo 13:39 Politiikka Esa Erävalo

Jatkuva alkoholinkäyttö jopa pieninä annoksina on vaaraksi maksalle. Alkoholilakimuutos ja limuviinojen tulo kauppoihin kauhistuttaa Munuais- ja maksaliittoa.

Suomessa 85 prosenttia kirroosikuolemista johtuu alkoholista, mikä on eniten EU-maista. Suomessa erityisesti naiset menettävät EU-maista toiseksi eniten elinvuosia alkoholimaksasairauksien takia.

Neljäsosalla aikuisista on rasvamaksa.

– Kun alkoholinkulutus vähenee, alkoholimaksatulehdus ja haimatulehdukset vähenevät nopeammin, mutta kirroosikuolleisuus säilyy pitkään korkeana, koska maksavaurio kehittyy vuosien kuluessa, sanoo professori Martti Färkkilä, HYKS:n gastroenterologian klinikan ylilääkäri.

Alkoholimaksasairaudet eivät ole ainoastaan suurkuluttajien ongelma. Pitkään jatkuva alkoholinkäyttö pienemmilläkin annoksilla on pahasta. Hälytyskellojen pitäisi soida, kun alkoholinkulutus on miehillä 14 ja naisilla 7 annosta viikossa. Naisen maksa kestää miehen maksaa vähemmän alkoholia.

Ylipaino ja alkoholi ovat terveydelle erityisen haitallinen yhdistelmä. Rasvamaksa on Suomen yleisin maksasairaus ja sitä esiintyy jopa neljäsosalla aikuisväestöstä. Alkoholi sekä aiheuttaa rasvamaksaa että pahentaa ei-alkoholiperäistä rasvamaksaa. Oluet, siiderit, lonkerot ja limuviinat ovat varsinaisia kaloripommeja. Niiden nauttiminen lisää entisestään rasvamaksan riskiä.

– Alkoholin saatavuuden lisääminen tuomalla esimerkiksi väkevät oluet elintarvikeliikkeisiin tulisi lisäämään alkoholin kulutusta. Ainoat tutkimuksissa osoitetut tavat vaikuttaa alkoholihaittoihin perustuvat saatavuuden rajoittamiseen, hinnoitteluun ja mainonnan rajoittamiseen, Färkkilä sanoo.

Munuais- ja maksaliitto muistutti toukokuussa vietetyllä Maksaviikolla, että elintavoista johtuvat maksasairaudet yleistyvät. Neljäsosalla aikuisista on rasvamaksa, ylipainoisista joka kolmannella. Alkoholimaksasairaudet ovat merkittävä kansanterveydellinen ongelma.  Maksakirrooseista jopa 90 prosenttia on alkoholin aiheuttamia.

Maksa on kehon monitoimikone, jota ilman ei tule toimeen. Sillä on yli 500 tehtävää. Alkoholinkäytön vähentäminen tai lopettaminen on paras tapa ehkäistä maksasairauksia. Liikunta ja painonhallinta ehkäisevät maksan rasvoittumista. Viruksien aiheuttaman maksasairauden voi estää omilla valinnoillaan. Noudata lääkkeiden annosteluohjeita ja poimi vain sieniä, jotka tunnistat syötäväksi.

Ikääntyneiden
alkoholiongelmat kasvussa

Viimeisen 10 vuoden aikana 65 vuotta täyttäneiden alkoholikuolleisuus on kasvanut. Ikääntyneiden naisten lisääntynyt alkoholin käyttö ei näy tilastoissa, koska he eivät hae apua. Sosiaalityössä kohdataan ikääntyneiden alkoholin ongelmakäyttöä samalla kun selvitetään esimerkiksi taloudellisia tai asumiseen liittyviä ongelmia. Sosiaalityön painopistettä pitäisikin siirtää korjaavista ja viimesijaisista palveluista ennaltaehkäisyyn ja ongelmien tunnistamiseen ajoissa.

Vaikka nuorten alkoholinkäyttö on yleisesti vähentynyt viime vuosikymmenellä, poikkeuksena olivat nuoret, joilla oli masennusta ja joiden vanhemmilla oli heikko koulutus ja työttömyyttä. Näin terveys- ja hyvinvointierot kasautuvat nuorilla ylisukupolvisesti.

15 kertaa enemmän
myyntipaikkoja

Alkoholilain uudistus sallisi nykyistä vahvempien alkoholijuomien myymisen vähittäisliikkeessä. Myyntipaikkojen määrä kasvaisi 15-kertaiseksi. 350:stä 5000:een, kenties jopa 13000:een, jos ulosmyynti anniskeluravintoloista sallitaan. Tämä lisäisi nuorten suosimien alkoholijuomien väkevyyttä ja valikoimaa ja vaarantaisi myönteisen kehityksen.

Väkevyyden nosto 4,7 prosentista 5,5 prosenttiin lisää kulutusta 4-6% ja alkoholiperäisiä kuolemia 100-150, lisäksi tulee arviolta 1500 sairaalahoitojaksoa ja lisää päivystystapauksia.

Ylös