STT: Alkoholilaki jumissa perussuomalaisten puoluekokouksen yli

2.6.2017 klo 12:43 Politiikka Samuli Rissanen

Alkoholilain kokonaisuudistukseen ei ole tulossa ratkaisua seuraavaan kahteen viikkoon. STT:n tietojen mukaan aikatauluun vaikuttaa perussuomalaisten puoluekokous.

Perussuomalaisten puoluekokous viivästyttää alkoholilain kokonaisuudistusta niin, ettei ratkaisua ole odotettavissa kahteen seuraavaan viikkoon. Perussuomalaisille valitaan uusi puheenjohtaja 10. kesäkuuta Jyväskylässä järjestettävässä puoluekokouksessa.

Uudistuksen vastustajat ovat vedonneet lakimuutoksen kansanterveydellisiin vaikutuksiin. Alkoholilain höllentämisen on arvioitu tuottavan 150 alkoholikuolemaan lisää vuosittain

Pääministeri Juha Sipilä sanoi aiemmin viikolla, että uudistukseen otetaan aikalisä sen jälkeen kun alkoholilain uudistus tyssäsi eduskuntaryhmien neuvotteluissa.

Eduskuntaryhmien neuvottelut päättyivät keskustan ja perussuomalaisten kiistaan siitä, voidaanko kaupassa myytävien oluiden, siidereiden ja lonkeroiden alkoholipitoisuuden nostosta 4,7 prosentista 5,5 prosenttiin äänestää omantunnon mukaan.

Osalle keskustalaisista on vaikea tehdä ratkaisua, että kaupassa voisi myydä nykyistä väkevämpiä juomia.

Uudistuksen vastustajat ovat vedonneet lakimuutoksen kansanterveydellisiin vaikutuksiin. Alkoholilain höllentämisen on arvioitu tuottavan 150 alkoholikuolemaan lisää vuosittain.

Uudistuksen tyssättyä eduskuntaryhmissä Sipilä kuitenkin uskoi, että asiaan löydetään ratkaisu hallituspöydässä. Myös kokoomusjohtaja Petteri Orpo sanoi tviitissään pitävänsä mahdottomana sellaista vaihtoehtoa, ettei uudistusta tehtäisi.

Piakkoin väistyvä perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini penäsi niin ikään, että vuosi sitten sovitut asiat viedään yhdessä loppuun.

Ylös