Eero Heinäluoma ei lähde presidenttikisaan: ”Kipinä syttyi, mutta roihua ei tullut”

5.6.2017 klo 09:46 Politiikka Samuli Rissanen

Kansanedustaja Eero Heinäluoma ei lähde SDP:n ehdokkaaksi ensi vuoden presidentinvaaleihin. Tiedotteessa asiasta kertonut Heinäluoma sanoo päätöksen olleen huolellisen harkinnan tulos.

Heinäluoma ilmoitti jo vuosi sitten, ettei ole käytettävissä presidentinvaaleissa, mutta Sdp:n entisen puheenjohtajan Jutta Urpilaisen kieltäydyttyä Heinäluomakin päätti harkita asiaa uudelleen.

– En kiellä, ettenkö olisi miettinyt vakavasti, ja jälleen kaikilta mahdollisilta ja mahdottomiltakin kanteilta. Silti en saanut tarpeeksi painavia syitä päätökseni pyörtämiseen. Voi sanoa, että kenties kipinä syttyi, mutta roihua ei tullut. Ja jo itsessään vaativaan presidenttiehdokkuuteen tarvitaan se roihu, Heinäluoma perustelee poisjääntiään.

– Sosialidemokraattien sukset presidenttiasiassa sojottavat kovin moniin eri suuntiin. Koen, etteivät minun voimani riitä tämän porukan tuomiseen samalle ladulle

Hän kertoo, että vuoden takaiseen on tullut uusiakin näkökohtia, jotka eivät myöskään tue ehdokkuutta.

– Sosialidemokraattien sukset presidenttiasiassa sojottavat kovin moniin eri suuntiin. Koen, etteivät minun voimani riitä tämän porukan tuomiseen samalle ladulle. Tämä ei siis tunnu minun kupilliselta teetä. Jotain uutta tarvitaan, Heinäluoma sanoo.

Presidentti Sauli Niinistö ilmoitti viikko sitten lähtevänsä tavoittelemaan jatkokautta. Tähän mennessä ehdolle on asetettu myös keskustan Matti Vanhanen, vihreiden Pekka Haavisto ja vasemmistoliiton Merja Kyllönen.

Kristillisdemokraattien osallistumisesta presidentinvaaleihin päättää elokuussa Seinäjoelle kokooontuva puoluekokous.

Ylös