Lomaa käytetään nykyään asunnon etsintään-markkinat eivät enää hyydy kesälläkään

7.6.2017 klo 08:53 Politiikka Samuli Rissanen

Suomen Kiinteistönvälittäjien lomakaudelle 2017 tekemän markkinaennusteen mukaan markkinoilla on nyt tasaisen positiivinen vire ja talousennusteiden yhä kohoava luottamus tukee asuntokauppaa.

Asunnon vaihtoa suunnittelevan on nyt hyvä olla ajoissa liikkeellä, sillä kiinnostavimmat kohteet myydään nopeasti, kun hinta on kohdallaan. Suomen kiinteistönvälittäjien toimitusjohtaja Jussi Mannerberg muistuttaa, että jo vuoden 2016 kesä osoitti, että lomaa käytetään nykyään asunnon etsintään ja kauppamäärät eivät laske merkittävästi kesänkään aikana.

Kerrostaloasuntojen kauppa on normalisoitunut ja lisääntynyt kysyntä nostaa kysytyimpien asuntojen hintoja lievästi. Talvella ennustettu kysynnän nousu on toteutunut vuoden alkupuoliskolla.

Moni toteuttaa nyt jo vuosia lykättyä asunnonvaihtoa talousluottamuksen ja uskon työpaikkojen säilymiseen noustua merkittävästi alkuvuoden aikana. Kasvukeskuksissa ennustetaan kysynnän jatkuvan suurempana kuin muualla Suomessa.

Erityisesti Turun alueella hienot uutiset telakkateollisuudesta ovat nostaneet kysyntää merkittävästi ja sitä myöten myös hintatason odotetaan kipuavan. Turussa myös vuokra-asuntojen kysynnän odotetaan kasvavan merkittävästi.

Omakotitalokaupan kysynnän parantuminen on nyt selvää koko maassa. Merkittävää on nyt myös rivitalokaupan selvät kysynnän lisääntymisen ennusteet erityisesti Oulun, Tampereen ja Turun seudulla. Omakotikauppakin käy vilkkaimmin kasvukeskusten lähistöllä.

 

Mummonmökeillä on kysyntää, kun hinta on kohdallaan

Loma-asuntojen kysynnän ennustetaan pysyvän ennallaan tai hieman piristyvän. Trendikohde on nyt hirsirakenteinen ns. mummonmökki, jossa on siisti piha ja ympäristö. Mökin ei välttämättä tarvitse sijaita veden äärellä, mutta mökkimatka saisi olla mieluiten enintään tunnin.

Sähkön ja veden tulo sekä jäteveden käsittely ovat nousseet arviointikriteereiksi mökkiä etsittäessä. Hintataso on kuitenkin yksi merkittävimmistä syistä, miksi niiden kysyntä on kovaa. Hintatason tulisi kuitenkin niissä olla mieluiten 50.000 euron tienoilla.

– Maaseudulla sijaitsevat omakotitalot ovat myös usein ns. mökkihintoja edullisempia, ja niihinkin kannattaa tutustua, kommentoi Mannerberg.

Edelleen suomalaisten unelmamökki on veden äärellä, mutta siihen sijoitettava rahamäärä ei saisi olla paljoa yli 100.000 euron. Tästä johtuen loma-asuntojen toteutuvien kauppahintojen odotetaan jopa laskevan.

Loma-asunnoissa on usein merkittäviä myyjien tunnearvoihin perustuvia hintaodotuksia, jotka eivät toteudu ostajien katsoessa pelkkiä faktoja. Mukavuudet, sijainti sekä rakennusten ja ympäristön kunto ovat asioita, joita ostaja arvioi.

Monet perheet ovatkin ongelmallisessa tilanteessa, kun suvun mökki ei kiinnostakaan nuorempaa sukupolvea. Usein kunnostukseen on vuosien varrella uhrattu merkittäviä summia rahaa, jota ei saadakaan takaisin myytäessä.

Hyväkuntoinen, mukavuuksin varustettu, loma-asunto rannikolla tunnin tai kahden päässä Helsingistä länteen on kuitenkin edelleen toki hinnaltaan yleensä kovinta tasoa ja niistä ollaan valmiita maksamaan eniten. Merkittävä havainto ennusteessa on myös se, että Itä-Suomessa mökkikaupassa odotetaan selvää vilkastumista.

Suomen Kiinteistönvälittäjät (SKVL) ovat koonneet neljännesvuosittaisen ennusteensa yli 1200 välittäjänsä joukosta.

Ylös