Konservatiiveille katkera tappio Britanniassa-hallituksen muodostaminen vaikeutuu

9.6.2017 klo 08:54 Politiikka Samuli Rissanen

Pääministeri Theresa Mayn konservatiivipuolue on menettänyt enemmistön Britannian parlamentin alahuoneessa. Tilanne on hankala, sillä vahvaa hallitusta on vaalituloksen perusteella vaikea muodostaa.

Pääministeri Theresa Mayn konservatiivipuolue on menettänyt enemmistöasemansa parlamentin alahuoneessa. Ääntenlasku on lähes valmis.

BBC:n viimeisimmän vaaliennusteen mukaan konservatiivit saavat 313 ja työväenpuolue 260 paikkaa. Tämä tarkoittaisi konservatiiveille 12 paikan menetystä ja työväenpuolueelle liki 30 uutta paikkaa.

Skotlannin itsenäisyyttä ajava SNP-puolue (35 paikkaa) menettäisi asemiaan ja liberaalidemokraatit jäisivät 12 paikkaan.

May halusi nimenomaan ennenaikaisilla vaaleilla vahvistaa vahvan mandaatin Britannian EU-eroa koskeville brexit-neuvotteluille. Nyt sitä ei tullut.

Britanniassa oppositiojohtaja, työväenpuolueen Jeremy Corbyn on jo ehtinyt vaatia Mayn eroa. Corbyn muistutti, että May halusi nimenomaan ennenaikaisilla vaaleilla vahvistaa vahvan mandaatin Britannian EU-eroa koskeville brexit-neuvotteluille. Nyt vahvaa mandaattia ei tullut.

Tilanne on hankala, sillä yhdelläkään puolueelle ei ole enemmistöä Britannian parlamentissa.

Pääministeri Juha Sipilä on arvioinut, että Britannian vaalitulos voi ainakin viivästyttää brexit-neuvottelujen alkua, sillä hallituksen muodostamiseen voi mennä jonkin aikaa.

Sipilä kertoi STT:lle, että uskoo Mayn kuitenkin pitävän kiinni pääministerin paikastaan.

Vaikutus brexit-neuvotteluihin riippuu Sipilän mukaan siitä, millaisen hallituksen May onnistuu muodostamaan. Sipilä sanoo, että olisi myös EU:n etu, että neuvottelujen vastapuolella olisi vahva mandaatti ja selkeä tahtotila.

– Se jää nähtäväksi, minkälainen koalitio syntyy ja minkälaisilla tavoitteilla Britannia lopulta lähtee neuvotteluihin.

Sipilän mukaan Suomi toivoo, että neuvotteluista tulee napakat ja aikatauluissa pysytään. Hän korostaa, että epävarmuuden ajan jatkuminen ei ole kenenkään etu.

Ylös