Paperiset laskut voivat tulla kalliiksi niille, jotka eivät käytä sähköisiä palveluja

20.6.2017 klo 11:00 Politiikka Samuli Rissanen

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah on jättänyt hallituksen vastattavaksi kirjallisen kysymyksen laskutuksen kalleudesta niille, joilla ei ole mahdollisuuksia sähköisten palveluiden käyttöön.

Yhä useampi yritys on ottanut käyttöön sähköisen laskutuksen sopimusasiakkailleen. Lisätäkseen e-laskujen käyttöä ja vähentääkseen kustannuksiaan yritykset ovat ottaneet laajasti käyttöön lisämaksut paperisen laskun lähettämisestä.

–   Lisämaksujen kohtuullisuudesta on käyty viime vuosina vilkasta keskustelua ja asiaa on käsitelty myös eri oikeusasteilla.  Hallituksen on ryhdyttävä toimenpiteisiin, etteivät nämä maksut pääse nousemaan kohtuuttomiksi, Essayah vaatii hallitukselle esittämässään kirjallisessa kysymyksessä.

– Esimerkiksi viiden euron kuukausittainen lisämaksu jokaisesta paperilaskusta on huomattava lisäkustannus etenkin vähävaraisille

Essayah muistuttaa, että monella ikäihmisellä ei ole koskaan ollut verkkoliittymää, tietokoneita tai älypuhelimia. Heillä ei ole myöskään valmiutta opetella käyttämään sähköisiä palveluita. He joutuvat nyt maksamaan lisääntyviä lisämaksuja paperisten laskujen vastaanottamisesta.

– Esimerkiksi viiden euron kuukausittainen lisämaksu jokaisesta paperilaskusta on huomattava lisäkustannus etenkin vähävaraisille, Essayah toteaa.

Hallitusohjelmassa todetaan digitaalisten palveluiden lisäämistä koskevassa osiossa seuraavasti: ”Autetaan niitä kansalaisia, jotka eivät ole tottuneet tai jotka eivät kykene käyttämään digitaalisia palveluita”.

–  Yhdenvertaisuuden toteutumisen vuoksi on äärimmäisen tärkeää varmistaa, ettei kansalaiset, jotka eivät kykene käyttämään digitaalisia palveluita, joudu kohtuuttomaan tilanteeseen yhteiskunnan digitalisoituessa, Essayah sanoo.

 

Ylös