Kylmäävä viesti keskellä kuumaa politiikkaa

22.6.2017 klo 21:12 Pääkirjoitukset Kristiina Kunnas

Politiikan pelikenttää seuraavat ovat saaneet viihdykettä. Moni on tyrmistynyt pelisääntöjen puuttumisesta tai muuttumisesta ottelun edetessä.

Itsekin loikkauksessa ryvettynyt puhemies Maria Lohela joutui hallituksen luottamuskeskustelussa todistamaan, miten aiemmat ja nykyiset ryhmäläiset läimivät toisiaan värikkäin sanakääntein. Hän ei juuri suitsinut välihuutelua, ainakaan tv-vastaanottimen kautta ei kuulunut nuijan kopauttelua. Riidan seuraaminen on oudon kiehtovaa, vaikka se jättää tympeän maun: Kuinka pitkälle se menee, kuka tyrmää, keneen osuu verisimmin.

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah näytti hallituskriisissä maltin olevan valttia. Hänellä ei lähtenyt hallitusmopo keulimaan. Vaikka asiantuntijat varmoina lausuivat, että pienet puolueet tarvitaan hallituksen liimaksi, pysyi Essayah tyynen epäilevänä.

Hallituksen luottamuskeskustelu antoi kansalle viihdettä, mutta isot asiat jäivät jälleen jalkoihin. Jäljellä on riitaisa joukko jättäjiä ja jätettyjä.

Hallituksen luottamuskeskustelu antoi kansalle viihdettä, mutta isot asiat jäivät jälleen jalkoihin. Jäljellä on riitaisa joukko jättäjiä ja jätettyjä. Aika näyttää olevan liian lyhyt jättimäiselle hallinnon uudistukselle sotessa ja maakunnissa.

Supolta tuli politiikan hulluun viikkoon kylmä uutinen. Se vei maailman laidalla olevalta Suomelta lintukodon statuksen. Terrorisminuhka-arvio nostettiin tasolle kohonnut. Pari päivää myöhemmin oli Helsingin suosituimman turistikohteen Temppeliaukion kirkon liepeillä operaatio. Poliisin tietoon oli tullut seikkoja, joiden perusteella on syytä epäillä terroristisen teon valmistelua. Kallioon louhittu maamerkki – ja pyhäkkö – sai pääoviensa eteen massiiviset betoniesteet.

Olemme nyt osa läntistä yhteisöä, ja suomalaiset voivat joutua länsimaita vastaan suunnattujen iskujen kohteeksi. Supon uhka-arviossa mainittiin myös uskonnollisia intressejä edustavat kohteet. Suomi on kesäfestareiden ja hengellisten kesätapahtumien luvattu maa. Nyt ne joutuvat suunnittelemaan turvatoimensa entistä huolellisemmin.

Ylös