Päivi Räsänen ”harkitsee vakavasti presidenttiehdokkuutta” vasta sitten, jos KD:n puoluejohto esittää häntä ehdokkaaksi

7.8.2017 klo 16:26 Politiikka Kristiina Kunnas

Kristillisdemokraattien pitkäaikainen entinen puheenjohtaja, kansanedustaja Päivi Räsänen jättää oven auki presidentinvaaliehdokkuudelle. Hän ei kuitenkaan suostu kisaamaan ehdokkuudesta. Näin ollen Räsänen harkitsee presidentinvaaliin lähtemistä vasta sitten, mikäli puoluejohto häntä tehtävään pyytää.

Kristillisdemokraattien puoluehallitus kokoontui lauantaina 5. elokuuta ja jätti tuolloin kysymyksen presidentinvaaleihin osallistumisesta vielä auki. Myös presidenttiehdokkaan henkilökysymys jäi avoimeksi.

Pitkin kesää on sekä julkisuudessa että puoluekentän keskuudessa pohdittu, lähteekö KD presidentinvaaleihin. Niminä ovat nousseet esiin erityisesti nykyinen puheenjohtaja, kansanedustaja Sari Essayah sekä edellinen pitkäaikainen puheenjohtaja, kansanedustaja Päivi Räsänen.

Essayah ei ole vielä hiiskunut päätöksestään, suostuisiko itse presidenttiehdokkaaksi. Hänen on kuultu muistuttavan, ettei kisassa tällä kertaa ole puolueiden nykyisiä puheenjohtajia – toisin kuin kuusi vuotta sitten.

Sen sijaan entisiä puheenjohtajia kyllä löytyy, sillä Sauli Niinistö johti aikoinaan Kokoomusta, Matti Vanhanen Keskustaa ja Pekka Haavisto Vihreitä. Heillä kullakin on myös ministerikokemusta – kuten on Räsäselläkin, joka toimi sisäministerinä Kataisen-Stubbin hallituksessa 2011–2015.

Päivi Räsänen, voisitko olla käytettävissä Kristillisdemokraattien presidenttiehdokkaaksi?

– En ole pyrkimässä kilpailuun ehdokkuudesta puoluekokouksessa. Mielestäni tässä vaaliasetelmassa olisi tärkeää, että puolueen johdolla olisi selkeä näkemys ja esitys puoluekokoukseen siitä, asetetaanko ehdokasta ja jos asetetaan, kuka olisi tässä tilanteessa sopivin, Räsänen vastaa tekstiviestillä kdlehti.fi-verkkolehdelle maanantaina iltapäivällä.

Mikäli puolueen johto ja puoluehallitus esittävät jonkun henkilön ehdokkuutta, sitä on syytä sitten vakavasti harkita. – Päivi Räsänen

Räsäsen vastauksesta käy ilmi, ettei hän halua olla ainakaan kisaamassa ehdokkuudesta. Mutta hän on valmis vakavasti harkitsemaan, mikäli Kristillisdemokraattien puoluejohto ja puoluehallitus esittäisivät ”jonkun henkilön ehdokkuutta”.

–  Pienen puolueen ehdokkaalla tulisi olla vahva tuki, jotta ehdokkuudesta olisi puolueelle hyötyä. Mikäli puolueen johto ja puoluehallitus esittävät jonkun henkilön ehdokkuutta, sitä on syytä sitten vakavasti harkita.

– Tässä tilanteessa en pidä kysymystä harkinnasta ajankohtaisena, Päivi Räsänen päättää viestinsä.

Kristillisdemokraattien puoluekokoukseen on juuri puolitoista viikkoa aikaa. Nähtäväksi jää, tuleeko puoluejohdolta uusia avauksia presidentinvaaliasetelmaan ennen 18.–19. elokuuta pidettävää Seinäjoen puoluekokousta.

 

Kristillisdemokraattien puoluekokous pidetään 18.–19. elokuuta Seinäjoella. Presidentinvaalit käydään tammikuussa 2018.

 

 

 

 

 

 

Ylös