Nuoren yrittäjän kirpputorikioski yllätti tyylillään

8.8.2017 klo 10:29 Kotimaa KD Lehti

Kirjoittaja Marja-Liisa Tuomainen-Olson kertää mielellään kirpputoreilla ideoiden sisustusremontteja ja rentoutuen. Tällaisella retkellä hän törmäsi mainioon Minikioskiin, joka toimi Pajalassa. Nyt nuorella yrittääjällä Liina-Lyydia Jämsällä on kiska Järvenpään torilla – ainakin vielä tällä viikolla.

Kiertelen mielelläni kirpputoreilla vanhoja astioita ja työkaluja hypistellen, innostuen ja haltioituen romuromanttisista löydöksistäni. Annan kätteni kosketella ja mieleni levähtää. Kirpputorit ovat eräänlaisia rentoutumisen linnakkeita, joiden kätköistä paljastuvat aarteet tuottavat minulle niin esteettistä nautintoa kuin löytämisen riemuakin.

Suuntasin viime syksynä Järvenpään rautatieasemalta kohti Pajalan kirppiksen rompetoria etsien lasilevyä nikkaroimaani hyllykköön. Uutta kotia etsivien silitysrautojen ja vasaroiden keskeltä löydän kuitenkin jotain aivan muuta: teollisuustilaan tyylillä sisustetun shabby chic -henkisen keitaan, joka tuo mieleen Berliinin rosoisen kauniit kahvilat retrotunnelmineen.

Minikiskalla saattoi kahvitella tunnelmallisissa puitteissa. Taustasisustuksena museoauto Vauxhall Victor Super vuodelta 1960. (Kuva Marja-Liisa Tuomainen-Olson)

Punaisessa kioskivaunussa tapasin nuoren yrittäjän, Järvenpään lukiosta keväällä 2016 valmistuneen Liina-Lyydia Jämsän. Yrittäjyys tuli Liina-Lyydialle tutuksi jo 16-vuotiaana, jolloin hän tarjoili torimyyntiluvin kahvia ja leivonnaisia Haarajoen juna-asemaa käyttäville työmatkalaisille. Vuotta myöhemmin hän perusti toiminimen ja ryhtyi isosiskonsa työnantajaksi.

Tulevaisuudessa toiveenani on kuitenkin yrittäjyyden ja opiskelemisen yhdistäminen.

– Aina ei ollut aivan selvää, kuka siinä pomotti ja ketä. Tytärten välienselvittelyt saattoivat toisinaan kipunoida varsin tuliperäisesti, mutta aina asiakkaan tullen molemmat olivat palveluhenkisyyden mallioppilaita, kuvailee niin ikään yrittäjänä työskentelevä äiti Johanna Jämsä hymyssä suin.

Yrittäjäperheen leipomista rakastavalle nuorimmaiselle itsensä työllistäminen oli luonteva vaihtoehto, johon kannustettiin kotona. Uuttera yrittäjä heräsi ani varhain, nosti uunista tuoreet leipomuksensa, lastasi kioskivaunun ja avasi myyntipisteensä jo ennen aamuseitsemää.

Liina-Lyydia Jämsä (vas.) omaksui yrittäjämäisyyden mallin äitinsä Johanna Jämsän (oik.) ja isänsä työskentelyä seuraten. Johanna Jämsä on Perhekoti Ankkurin yrittäjänä toimiva psykoterapeutti.

Myyntityön jälkeen seurasi laitteiden puhdistaminen ja uuteen päivään valmistautuminen. Päivät olivat ympäripyöreitä, mutta opettavaisia.

– Kioskin pitäminen on lisännyt itseluottamustani. Haluan jossain vaiheessa opiskella, mutta nyt keskityn yrittäjyyteen. Tulevaisuudessa toiveenani on kuitenkin yrittäjyyden ja opiskelemisen yhdistäminen. Yrittäjänä voin näet aina luoda itselleni kiinnostavan ja merkityksellisen työn, kuvailee myös alueen kouluille ja eri järjestöihin puhujavieraaksi kutsuttu Liina-Lyydia Jämsä.

Kesällä 2017 Liina-Lyydialla on kiska Järvenpään torilla. Se on auki ainakin vielä viikolla 32.

Kirjoittaja: Marja-Liisa Tuomainen-Olson
Liina-Lyydia MiniKiska Järvenpään torilla:  avoinna ti 8.8., la 12.8. ja su 13.8. noin klo 9–18.
Ylös