Kaura on jo ruista suositumpaa elintarvikekäytössä

11.8.2017 klo 10:43 Kotimaa Samuli Rissanen

Suomessa on meneillään kaurabuumi. Luonnonvarakeskuksen (Luke) tuoreen tilaston mukaan kotimainen elintarviketeollisuus käytti satovuoden 2016–2017 aikana kauraa 90 miljoonaa kiloa ja ruista 89 miljoonaa kiloa.

Kotimainen teollisuus käytti satovuoden 2016–2017 aikana sekä kotimaista että ulkomailta tuotua viljaa yhteensä lähes 1,4 miljardia kiloa. Rehuteollisuus käytti viljaa yhteensä 606 miljoonaa kiloa, elintarviketeollisuus 429 miljoonaa kiloa ja muu teollisuus 334 miljoonaa kiloa.

Elintarviketeollisuuden käyttämästä viljamäärästä reilu puolet oli vehnää

Elintarviketeollisuuden käyttämästä viljamäärästä reilu puolet oli vehnää. Sekä ruista että kauraa käytettiin lähes yhtä paljon, kummankin osuus oli noin viidesosa käyttömäärästä. Vähiten käytettiin ohraa, vain kolme prosenttia koko viljamäärästä

– Kauran käyttö on viime vuosina lisääntynyt. Kuluneen satovuoden aikana sitä käytettiinkin hieman enemmän kuin ruista, kertoo yliaktuaari Sirpa Karppinen Luonnonvarakeskuksesta.

Rehuteollisuuden käyttämästä viljasta runsas kolmannes oli ohraa, runsas kolmannes vehnää ja vajaa kolmannes kauraa.

Ohran rehukäyttö on pysynyt ennallaan kuluneen satovuoden aikana. Sen sijaan vehnän rehukäyttö on laskenut kahdeksan prosenttia ja kauran lisääntynyt 12 prosenttia.

Ylös