Haasta aivojasi ja riko rutiineja vasenkätisten päivänä

13.8.2017 klo 07:59 Kotimaa Samuli Rissanen

Sunnuntaina 13.8. vietetään kansainvälistä vasenkätisten päivää. Vasenkätiset joutuvat muita useammin arjessa haastamaan aivojaan, kun ympäristö on suunniteltu oikeakätisiä varten. Aivojen kannalta tällainen haastaminen tai aivojumppa on kuitenkin hyödyllistä.

Vasenkätisiä on maailman väestöstä eri arvioiden mukaan noin 10–15 %. Ei siis ole ihme, että maailma on suunniteltu pitkälti oikeakätisiä varten. Nyt onkin oivallinen tilaisuus miettiä ja tarkastella, millaista on olla vasenkätinen.

Miltä tuntuu, kun keittiösakset on suunniteltu niin, että niitä voi käyttää vain oikealla kädellä? Myös oikeakätiset hyötyvät vasemman käden käytöstä, koska tämä harjoittaa aivoja ja samalla on mahdollista eläytyä siihen, millaista on olla vasenkätinen.

Aivojaan kannattaa harjoittaa ja haastaa

Aivoja kannattaa välillä haastaa. Pieni aivojumppa pitää mielen ja muistin virkeänä.

– Aivot ovat elin, siinä missä muutkin ihmisen osat. Aivojen harjoittaminen auttaa muistia ja luovuutta, kertoo aivovalmentaja ja yrittäjä Reidar Wasenius.

Waseniukselle aivojen toiminta on tullut erityisen tutuksi, sillä hän yrittäjänä kouluttaa ihmisiä aivotreenien avulla.

Erityisesti ajattelutyön kannalta on hyvä, että aivot ja muisti pysyvät kunnossa. Uusien asioiden tekeminen ja kokeminen auttavat muistin säilymisessä. Siksi maailmaa kannattaa aina välillä katsoa uudella tavalla ja haastaa arjen rutiineja.

Ihmisen aivot pyrkivät toimimaan mahdollisimman tehokkaasti, aikaa ja energiaa säästäen. Käytännössä tämä tapahtuu rutiinien ja erilaisten toistojen kautta. Ilman rutiineja aikaa kuluisi arjessa enemmän tavallisiin askareisiin. Käveleminen olisi vaikeampaa, jos koko ajan miettisi, kuinka jalkoja tulee nostaa. Rutiinit ovat tarpeen, mutta niissä on huonojakin puolia.

– Kolikon toinen puoli on se, että turvallisuushakuisuus ja rutiinit tekevät ihmisestä heikomman kohtaamaan muutosta, kertoo Reidar Wasenius.

Aivot ovat tottuneet, että asiat ovat tietyllä tavalla ja sopeutuminen yllättäviin asioihin on hankalampaa.

Rutiineja rikkomalla voi ylläpitää omaa luovuuttaan. Kokeile siis tehdä tänään jotain arkisia asioita eri tavalla kuin normaalisti. Pidä kahvikuppia toisella kädellä kuin tavallisesti. Kokeile kirjoittaa heikommalla kädelläsi jotain ylös paperille. Haastamalla itseäsi aktivoit aivojasi ja luot uusia yhteyksiä.

– Asioiden tekeminen vasemmalla kädellä oikean sijasta rikkoo kaavoja ja aktivoi aivoja, sanoo Reidar Wasenius.

Aivoja jumppaamalla ihminen voi saada itsensä luovaan tilaan. Aktivoiduilla aivoilla luova työ ja ideointi on helpompaa. Pienestä aivojumpasta on siis apua kelle tahansa. Yksi elämä -terveystalkoot kutsuu kaikki haastamaan itseään arjen pienissä askareissa ja verryttelemään samalla aivojaan.

Yksi elämän viisi vinkkiä aivojumppaan

Yksi elämä-terveystalkoiden viestintäpäällikkö Eija Seppänen vinkkaa vasenkätisten päivän kunniaksi viisi helppoa tapaa haastaa omaa kuuppaansa.

– Kokeile kirjoittaa jotain vasemmalla kädellä oikean käden sijasta.
– Laita kello toiseen ranteeseen kuin normaalisti.
– Käytä tietokoneen hiirtä heikommalla kädelläsi.
– Kävele töihin uutta reittiä, jota et tavallisesti käytä.
– Päätä tehdä hetken mielijohteesta jotain.

Ylös