Päivi Räsänen Riihimäellä: Maksuton esiopetus laajennettava asteittain viisi- ja neljävuotiaille

16.8.2017 klo 21:38 Politiikka KD Lehti

– Perhevapaita ei pidä kuitenkaan uudistaa perheiden valinnanvapauden kustannuksella, sanoi kansanedustaja ja kaupunginvaltuutettu Päivi Räsänen Riihimäen KD:n kesäkahveilla.

Päivi Räsänen toteaa, että keskustelu perhevapaajärjestelmän uudistamisesta ja sen myötä kotihoidontuen romuttamisesta käy kiivaana. Räsänen puhui Riihimäen Kristillisdemokraattien kesäkahveilla keskiviikkoiltana.

– Suomalainen varhaiskasvatuksen osaaminen on korkeatasoista, mutta sen laatua heikentävät liian suuret lapsiryhmät. Varhaiskasvatusta ja päivähoitoa onkin syytä kehittää ennen muuta lapsiryhmiä pienentämällä. Ehdotan myös maksuttoman esiopetuksen laajentamista asteittain viisi- ja neljävuotiaille, jotta lasten kouluvalmiuksia voitaisiin lisätä, kansanedustaja ja Riihimäen kaupunginvaltuutettu Päivi Räsänen sanoo.

Perheellä pitäisi olla oikeus tehdä valintansa lapsen hoidosta keittiön pöydän ääressä – ei valtiovallan määräyksillä. Pienten lasten kotihoito on nähtävä arvokkaana työnä ja investointina tulevaisuuteen.

Hänen mielestään perhevapaita ei saa kuitenkaan uudistaa perheiden valinnanvapauden kustannuksella.

– Nykyinen kotihoidon tuki ja hoitoraha ovat molemmat pienten lasten perheiden arkea helpottavia tukia, jotka mahdollistavat erilaiset työajat ja hoitajat isovanhemmista perheen ulkopuolelta palkattuun apuun. Sen sijaan erilaiset ehdotetut perhevapaiden kiintiömallit, kuten 6+6+6-malli, johtavat vanhempien työnteon ja hoitovastuun lisäsääntelyyn sekä satojen miljoonien lisäkustannuksiin, Räsänen listaa.

Perheiden valinnanvapaus ja lapsen etu ovat Räsäsen mukaan tärkeimmät perustelut alle kolmevuotiaiden lasten oikeudelle kotihoidontukeen.

– Kolmen ikävuoden raja on perusteltu niin kehityspsykologian kuin infektioriskien näkökulmasta. Kunnallinen päivähoitopaikka maksaa yhteiskunnalle varovaisestikin arvioiden yli kaksi kertaa enemmän kuin kotihoidontuki.  Perheellä pitäisi olla oikeus tehdä valintansa lapsen hoidosta keittiön pöydän ääressä – ei valtiovallan määräyksillä. Pienten lasten kotihoito on nähtävä arvokkaana työnä ja investointina tulevaisuuteen.

 

 

Ylös