Yksiöiden ja kaksioiden hintojen ja vuokrien ero asuntomarkkinoilla on katoamassa kokonaan

4.9.2017 klo 09:45 Politiikka KD Lehti

Vuokraturvan hallituksen puheenjohtaja Timo Metsolan mukaan asuntomarkkinoilla saa kaksi huonetta yhden hinnalla.

– Kun yksiöpula yhdistyy kaksioiden ylitarjontaan ja ennätysmäiseen lisärakentamiseen, syntyy erikoinen tilanne. Yksiöiden ja kaksioiden hintojen ja vuokrien ero asuntomarkkinoilla kaventuu kaventumistaan – ja on katoamassa kokonaan, Metsola kirjoittaa blogissaan.

Hän kertoo, että isoja peruskorjauksia odottavissa taloissa kaksion kauppahinnat ovat jopa alempia kuin samassa talossa olevien pienempien yksiöiden kauppahinnat. Syynä on tulevien peruskorjausten asuntokohtaisen kustannusten määräytyminen neliömäärän mukaan.

– Kun yksiöiden ja kaksioiden hintaero on muutenkin kutistunut pieneksi, ja kaksioon on tulossa paljon kovemmat peruskorjauskulut kuin yksiöön, kaksion kauppahinta laskee yksiön kauppahinnan alle.

Yksiöiden rakentamista rajoitetaan, vaikka juuri nimenomaan yksiöistä on kova pula.

Metsolan mukaan myös vuokramarkkinoilla on havahduttu siihen, kuinka pieneksi yksiöiden ja kaksioiden vuokrien ero on käynyt. Usein nuorelle asunnonhakijalle ei tule mieleenkään katsoa kaksioita vaihtoehtona, kun yksiötkin tuntuvat jo niin tyrmäävän kalliilta. Samalla jää huomaamatta, että lähes samalla vuokralla voisi saada kaksionkin.

– Ja vieläpä niin, että ei tarvitsisi tyytyä siihen minkä sattuu saamaan, vaan pääsee itse valitsemaan. Vuokra-asunnon hakijoiden kannattaisi siis etsiä sopivaa vaihtoehtoa sekä yksiöistä että kaksioista, vaikka yksin asuisikin.

Erikoiselta vaikuttavan markkinatilanteen syynä on Metsolan mielestä pohjavinouma, joka vääristää asetelman arkijärjellä ajatellen kummalliseksi.

– Asuntomarkkinoilla tämä vinouma on lähinnä se, että yksiöiden rakentamista rajoitetaan, vaikka juuri nimenomaan yksiöistä on kova pula. Kaksiota sen sijaan saa pienasuntopulan tarpeisiin tehdä lisää.

Ylös