Kirkon Ulkomaanapu lopettaa maaohjelmansa Liberiassa ja Sierra Leonessa-taustalla kehitysavun leikkaukset

17.10.2017 klo 09:38 Kotimaa KD Lehti

Kirkon Ulkomaanapu (KUA) on päättänyt lopettaa maaohjelmansa Liberiassa ja Sierra Leonessa vuoden 2017 loppuun mennessä. Liberiasta sai alkunsa muun muassa tuhansien vapaaehtoisten verkosto Naisten Pankki.

Lopetuspäätöksen taustalla ovat ulkoministeriön leikkaukset kehitysyhteistyömäärärahoihin, mutta päätökseen vaikutti myös muun muassa KUA:n keskittyminen kaikkein hauraimpiin valtioihin, joihin nämä maat eivät enää kuulu.

– Tällä hetkellä keskustelemme ohjelmien lopettamisesta hankkeista hyötyvien ihmisten ja paikallisten kumppaneiden kanssa ja mietimme, miten parhaiten voimme tukea heitä, jotta työ jatkuu, kertoo Keski- ja Länsi-Afrikan aluevastaava Marjo Mäenpää.

Kirkon Ulkomaanavun toiminnanjohtaja Jouni Hemberg kertoo, että on aina raskasta päättää työn lopettamisesta.

– Viimeisen vuoden aikana olemme tehneet paljon töitä löytääksemme uusia rahoittajia niin Liberiassa kuin Sierra Leonessa, emmekä ole riittävässä määrin siinä onnistuneet. Hienoa on kuitenkin se, että työ Liberiassa jatkuu nyt paikallisin voimin, Hemberg sanoo.

KUA on toiminut Länsi-Afrikassa kymmenen vuotta. Työ alkoi yli kymmenen vuotta jatkuneiden sisällissotien runtelemien maiden jälleenrakennuksella. Alkuvaiheessa ihmisille opetettiin maanviljelystaitoja ja entisille lapsisotilaille, erityisesti tytöille tarjottiin psykososiaalista tukea ja koulutusta.

– Kymmenen vuoden jälkeen työ siirtyy paikallisten käsiin. Maatoimistomme liberialaiset työntekijät perustavat liberialaisen kansalaisjärjestön jatkamaan sitä työtä, jota KUA on maassa tehnyt. Näin sen on tarkoitus mennäkin, toteaa Hemberg.

KUA:n työ on keskittynyt kyläyhteisöjen kehittämiseen ja toimeentulon tukemiseen maaseudulla esimerkiksi järjestämällä viljelykoulutusta sekä tukemalla nuorten ammattikoulutusta

Liberiassa KUA:lla on ollut oma toimisto vuodesta 2007. Sierra Leonessa KUA on toiminut seitsemän vuotta. KUA tuki Luterilaisen maailmanliiton (LML) työtä Liberiassa ja Sierra Leonessa jo tätä ennen, vuodesta 1993 lähtien. Sisällissotien aikana työ oli ihmisten perustarpeista huolehtimista evakkoleireillä.

KUA:n työ on keskittynyt kyläyhteisöjen kehittämiseen ja toimeentulon tukemiseen maaseudulla esimerkiksi järjestämällä viljelykoulutusta sekä tukemalla nuorten ammattikoulutusta.

Vuonna 2010 KUA tuki Norsunluurannikon vaalien levottomuuksia Liberiaan paenneiden pakolaisleirejä ja ylläpiti leireillä kouluja pakolaisnuorille.

Länsi-Afrikkaa piinanneen ebolaepidemian aikana KUA jakoi hygieniatarvikkeita, kuten saippuaa, ämpäreitä ja klooria sekä järjesti mittavia valistus- ja tiedotuskampanjoita ebolan leviämisen ehkäisemiseksi ja tuki ruokaturvan parantamista. Viimeisin humanitaarinen avustusoperaatio oli avustustarvikkeiden jako Sierra Leonen maanvyöryjen ja tulvien uhreille syksyllä 2017.

Liberiassa KUA vie loppuun vankien oikeuksia edistävän EU-rahoitteisen hankkeensa, jossa parannetaan pidätettyjen mahdollisuuksia saada lakiapua ja koulutetaan niin vankiloiden henkilöstöä kuin yhteisöjen jäseniä. Hanke päättyy alkuvuonna 2019.

Joukko yhteiskunnallisesti aktiivisia naisia tutustui Liberiassa paikallisten naisten elämään Kirkon Ulkomaanavun kutsumana tammikuussa 2007. Naisille syntyi ajatus tehdä jotain kehitysmaiden naisten hyväksi. Naisten Pankki käynnisti toimintansa 24.5.2007. Kymmenessä vuodessa siitä on kasvanut yli 3000 vapaaehtoisen verkosto, jonka keräämällä 11,8 miljoonalla eurolla on tuettu yli 42 000 ihmistä kehitysmaissa.

Liberiassa ja Sierra Leonessa Naisten Pankki tuki erityisesti haavoittuvassa tilanteessa olevia tyttöjä ja naisia toimeentulon hankkimisessa esimerkiksi tarjoamalla ammatti- ja yrittäjyyskoulutusta. Työstä on hyötynyt 12 000 ihmistä.

Ylös