Päivi Räsänen: Hirvi- ja peurakantoja on harvennettava onnettomuuksien vähentämiseksi

17.10.2017 klo 13:13 Politiikka Samuli Rissanen

Kristillisdemokraattien kansanedustaja Päivi Räsänen vaatii hallitukselta toimia ylisuuriksi kasvaneiden hirvi- ja peurakantojen pienentämiseksi. Räsänen on jättänyt aiheesta hallitukselle kirjallisen kysymyksen, jonka on allekirjoittanut myös muita KD:n kansanedustajia.

Kristillisdemokraattien kansanedustaja Päivi Räsänen vaatii, että hirvi- ja peurakantoja on harvennettava onnettomuuksien ja metsätuhojen vähentämiseksi.

– Pelkkä kaatolupien lisääminen ei riitä varsinkaan peurojen osalta, koska suuri osa luvista jää käyttämättä eikä todellinen kannan vähentäminen ole onnistunut.

– Tavoitteellisen kannanhoidon lisäksi tulee panostaa nykyistä enemmän suoja-aitojen lisäämiseen onnettomuusherkillä alueilla. Tarpeen voisi olla myös ilmoitusvelvollisuuden luominen metsästäjille taimikoille aiheutuneista riistavahingoista, Räsänen ehdottaa.

Hirvikolareita oli viime vuonna noin 1900 ja peurakolareita jo yli 3000. Kolme ihmistä sai surmansa ja 144 ihmistä loukkaantui viime vuonna hirvikolareiden seurauksena

Hän on jättänyt aiheesta hallituksen vastattavaksi kirjallisen kysymyksen, jonka on allekirjoittanut myös muita Kristillisdemokraattien kansanedustajia.

Hirvien ja peurojen määrä on varsinkin eteläisessä Suomessa kasvanut merkittävästi. Luonnonvarakeskuksen mukaan esimerkiksi valkohäntäpeurakanta on kaksinkertaistunut viimeisen 10 vuoden aikana.

Lisääntyneet kannat aiheuttavat yhä enemmän onnettomuuksia ja vaaratilanteita liikenteessä.

Hirvikolareita oli viime vuonna noin 1900 ja peurakolareita jo yli 3000. Kolme ihmistä sai surmansa ja 144 ihmistä loukkaantui viime vuonna hirvikolareiden seurauksena. Hirvieläimet aiheuttavat myös paljon taimikkovahinkoja, joista kaikki eivät tule tietoon eikä vahingoista haeta aina korvauksia.

Ylös