Kansainvälinen eläkevertailu: Suomea kehotetaan nostamaan minimieläketurvaa

23.10.2017 klo 09:12 Politiikka Samuli Rissanen

Suomen eläkejärjestelmä on sijoittunut viidenneksi kansainvälisessä Mercer Global Pension Index-vertailussa. Suomi valittiin jo neljättä kertaa maailman luotettavimmaksi ja läpinäkyvimmäksi, mutta kokonaissijoitus laski yhden sijan.

Tanskan eläkejärjestelmä todettiin maailman parhaaksi jo kuudennen kerran peräkkäin. Lähes samaan pistemäärään ylsi Hollanti, kolmanneksi sijoittui Australia.

Suomea kehotetaan nostamaan minimieläketurvaa, parantamaan ikääntyvien työllisyysastetta ja lisäämään eläkevarojen rahastointia

Suomen sijoitus laski yhden sijan viidenneksi, kun ensimmäistä kertaa vertailuun osallistunut Norja kiilasi edelle. Ruotsi jäi Suomen taakse toistamiseen, mutta erot Pohjoismaisen kolmikon välillä ovat pieniä.

Eläkeuudistus nosti Suomen järjestelmän kestävyyttä vuoden 2016 vertailussa. Pisteitä tämän vuoden vertailussa laskivat maan heikot talousnäkymät, lisääntynyt julkinen velka ja suomalaisten alhainen säästämisinto.

– Global Pension Index on kiinnostava vertailu, koska se huomioi samaan aikaan eläketurvan tason, rahoituksen kestävyyden ja hallinnon hyvyyden. Pohjoismaat pärjäävät hyvin, koska ne keräävät korkeita pisteitä kaikilla osa-alueilla, kertoo johtaja Mikko Kautto Eläketurvakeskuksesta.

Suomi sijoittui parhaaseen kolmannekseen jokaisessa kategoriassa. Suomi sai jo neljättä kertaa peräkkäin koko vertailun parhaan tuloksen osiossa, jossa arvioitiin eläkejärjestelmien hallinnon luotettavuutta ja läpinäkyvyyttä.

Suomea kehotetaan nostamaan minimieläketurvaa, parantamaan ikääntyvien työllisyysastetta ja lisäämään eläkevarojen rahastointia. Myös puolisoiden eläkeoikeuden jakaminen parantaisi Suomen pisteitä.

– Suomen pisteitä on vaikea nostaa. Kun valtio on velkaantunut, ei ole helppoa parantaa vähimmäiseläketurvaa merkittävästi. Ei myöskään ole realistista lisätä rahastointia tilanteessa, jossa halutaan pitää eläkemaksut vakaana, kertoo Kautto.

Melbourne Mercer Global Pension Index on vuosittain koottava kansainvälinen eläkejärjestelmien vertailu, joka toteutettiin tänä vuonna yhdeksättä kertaa. Vertailuun osallistui 30 maata.

Ylös