Nuuskaaminen ei kuulu urheilullisiin elämäntapoihin-alentaa suorituskykyä ja vaikeuttaa palautumista

14.11.2017 klo 11:33 Kotimaa KD Lehti

Urheilevilla nuorilla on virheellisiä uskomuksia nuuskasta. Monilla on harhakäsitys, että nuuska auttaa keskittymään tai rentoutumaan – tai jopa parantaa urheilusuoritusta. Tosiasiassa runsaasti nikotiinia sisältävä nuuska on urheilijalle haitallista.

Suomen Olympiakomitean vastuulääkäri Maarit Valtonen kertoo, että nikotiini supistaa verisuonia ja nostattaa siten verenpainetta ja sydämen syketasoa. Tästä syystä nikotiinia käyttävän urheilijan sykereservi on kapeampi kuin kilpailijalla, joka ei käytä nikotiinia.

– Nikotiini vaikuttaa lihasten hapensaantiin ja aineenvaihduntaan suorituskykyä alentavasti, Valtonen muistuttaa.

Tai päinvastoin: Jos nikotiini olisi urheilijalle hyödyksi, se luokiteltaisiin dopingaineeksi. Näin ei kuitenkaan ole.

– Nikotiini on voimakkaasti ja nopeasti riippuvuutta aiheuttava aine. Toisin kuin luullaan, nikotiini ei paranna keskittymistä, vaan nikotiiniriippuvuus aiheuttaa keskittymisvaikeuksia ja unettomuutta. Uni on yksi voimakkaimmin palautumiseen vaikuttavista tekijöistä, Valtonen kuvaa.

Nuuska sisältää 28 syöpää aiheuttavaa ainetta. Sen käyttö lisää riskiä mahasyöpään, suunsyöpään ja ruokatorven syöpään

Syöpäjärjestöjen terveyden edistämisen ylilääkäri Eeva Ollila puolestaan kertoo, että syöpäjärjestöt ovat huolissaan siitä, että urheilevien nuorten nuuskaaminen on yleistä. Nuuska sisältää 28 syöpää aiheuttavaa ainetta. Sen käyttö lisää riskiä mahasyöpään, suunsyöpään ja ruokatorven syöpään.

Suomen Olympiakomitea haluaa olla yhdessä syöpäjärjestöjen kanssa oikaisemassa harhaluuloja nuuskasta ja kannustamassa urheilukenttää nuuskattomuuteen.

– Nuuskattomuus on tärkeä osa Olympiakomitean vastuullisuuskompassia. Korostamme, että nuuska ei paranna suorituskykyä eikä kuulu urheilullisiin elämäntapoihin tai urheiluympäristöihin, Suomen Olympiakomitean toimitusjohtaja Mikko Salonen kertoo.

Syöpäjärjestöjen Fressis.fi -sivustolla käynnistyy 14.11. ”Nuuskaamalla annat tasoitusta” -kampanja. Kampanjan kohderyhmänä ovat 13-17-vuotiaat urheilevat nuoret, jotka törmäävät urheiluympäristössä nuuskaan ja ovat vaarassa aloittaa nuuskan käytön.

Syöpäjärjestöjen yhteistyökumppanina kampanjassa on Suomen Olympiakomitea.

Ylös