SDP:n kannatus noussut liki 20 prosenttiin, Orpo yhä seuraavan pääministerikisan ennakkosuosikki

1.12.2017 klo 08:24 Politiikka Samuli Rissanen

YLE:n puoluekannatusmittausten perusteella tämän syksyn vahvin nousija on ollut suurin oppositiopuolue SDP, joka on tavoittanut myös kärkipuolue kokoomuksen etumatkaa.

YLE:n tuoreen puoluekannatusmittauksen mukaan SDP:n kannatus (19,7 prosenttia) on noussut loppukesän alle 16 prosentista lähelle 20 prosenttia. Ero suosituimpana jatkavaan kokoomukseen (22,3 prosenttia) on nyt alle kolme prosenttiyksikköä.

Kokoomuksen kannatus on puolestaan nyt neljä prosenttiyksikköä korkeampi kuin kevään 2015 eduskuntavaaleissa. Kokoomus nousi suosituimmaksi puoleeksi kevään kuntavaalien jälkeen ja on pitänyt asemansa. Puolueen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Petteri Orpo on siten tulevan pääministerikisan ennakkosuosikki.

Taloustutkimus haastatteli YLE:n puoluekannatusmittausta varten 1.11-28.11. välisenä aikana 2963 suomalaista.

Kolmanneksi suosituinta keskustaa kannattaa lokakuun mittauksen tavoin 17,4 prosenttia suomalaisista.

Oppositionpuolue Vihreät on jäänyt Sdp:n vauhdista ja pääministerikisasta 14,2 prosentin kannatuksella. Silti nykyiset kannatusluvut ovat Vihreille historiallisesti hyvät: Kevään 2015 eduskuntavaaleissa vihreiden äänisaalis oli 8,5 prosenttia ja viime kevään kuntavaalit toivat 12,5 prosentin tuloksen.

Lokakuussa kannatuskuopassa käyneet perussuomalaiset onnistuivat palauttamaan osan kadonneista kannattajistaan ja puolueen kannatus nousi 8,4 prosenttiin. Vasemmistoliiton kannatus on kyselyn mukaan nyt kahdeksan prosenttia.

Kristillisdemokraattien kannatuskäyrä on pysynyt varsin tasaisena, marraskuun kannatusmittauksessa 3,6 prosenttia suomalaisista kertoi kannattavansa puoluetta. Rkp:n kannatus heilahti marraskuussa selvästi alaspäin ja on nyt 3,5 prosenttia.

Eduskunnan uusimman puolueen, Sinisen tulevaisuuden luvut ovat vaatimattomat; noin prosentti vastaajista kertoo kannattavansa puoluetta.

Taloustutkimus haastatteli YLE:n puoluekannatusmittausta varten 1.11-28.11. välisenä aikana 2963 suomalaista.

Ylös