Viisi maakuntaa yhteen rintamaan ajamaan etujaan

1.12.2017 klo 12:02 Kotimaa Samuli Rissanen

Viisi maakuntaa, joissa sijaitsee yliopistollinen keskussairaala, ovat tiivistäneet yhteistyötään. Viiden maakunnan ryhmä on nimetty R5:ksi, jossa R tulee englanninkielisestä sanasta region.

R5-yhteistyössä ovat mukana Uudenmaan, Varsinais-Suomen, Pirkanmaan, Pohjois-Savon ja Pohjois-Pohjanmaan maakunnat.

Puhumme ERVA-lyhennettä mukaillen leikkisästi erityisen vastuullisista maakunnista, kertoo Uudenmaan maakuntahallituksen puheenjohtaja Outi Mäkelä

– Yliopistomaakunnilla on leveät hartiat kun kyse on maakuntien kasvavasta roolista. Onhan alueiden yhteenlaskettu asukasmääräkin huikea, 3,3 miljoonaa. Puhumme ERVA-lyhennettä mukaillen leikkisästi erityisen vastuullisista maakunnista, kertoo Uudenmaan maakuntahallituksen puheenjohtaja Outi Mäkelä.

Yliopistollisten keskussairaaloiden lisäksi viiden maakunnan alueella on valtaosa korkeakoulutuksesta sekä tutkimus- ja innovaatiotoiminnasta. R5-foorumilla keskustelu ei rajaudu sote-asioihin, vaan elinvoima-asiat ovat laajemminkin pöydällä. Myös yhteistyön rakentaminen kuntien kanssa on tärkeää.

– Haluamme pitää hyvässä hengessä keskusteluyhteyden keskuskaupunkien kanssa eli kyse ei ole kilpailuasetelmasta suhteessa K21-foorumiin. Menestyksekäs Suomen tulevaisuus rakentuu vain jos syntyvät maakunnat ja niiden ykköskaupungit ovat elinvoimaisia, muistuttaa maakuntajohtaja Ossi Savolainen Uudeltamaalta.

Maakuntahallitusten puheenjohtajat ja maakuntajohtajat tapaavat säännöllisesti ja käyvät keskustelua siitä, miten yhteisiä etuja voidaan edistää maakunta- ja sote-uudistuksessa.

R5-maakunnat ovat pitäneet ensimmäisen tapaamisensa ja jatkossa on tarkoitus kokoontua kuukausittain. Seuraava tapaaminen pidetään Turussa Varsinais-Suomessa.

Viiden maakunnan ryhmä on nimetty R5:ksi, jossa R tulee englanninkielisestä sanasta region.

Ylös